Home

Achtergrond 272 x bekeken 1 reactie

Duitsers tegen afschaffen wintertijd

Een meerderheid van de Bondsdag heeft zich gisteren uitgesproken tegen de afschaffing van de wintertijd.

De liberale FDP had een wetsvoorstel ingediend om af te zijn van het gedoe rond de wisseling van de tijd twee keer per jaar. Bovendien kan er geld worden bespaard door het hele jaar zomertijd te laten gelden. De argumenten lieten de regeringspartijen CDU en SPD echter koud. Ze stemden tegen.

De zomertijd, waardoor het 's avonds een uur langer licht is, werd in 1980 in de Bondsrepubliek ingevoerd. De maatregel was bedoeld om energie te sparen, maar dat effect bleef uit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland.

De Duitsers hadden voor het eerst een zomertijd in 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nederland en België kenden tot 1939 een periode waarin de klok een uur werd vooruitgezet. Na de oliecrisis van 1973 voerden meerdere Europese landen in 1977 gezamenlijk de zomertijd in. De Bondsrepubliek volgde drie jaar later omdat de West-Duitse regering geen tijdsverschil wilde met de DDR, die eveneens vanaf 1980 de zomertijd hanteerde.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Pamela van Florestein

    Lekker die klok een uur achteruit je maakt de meeste mensen er helmaal gek mee. je gaat in het donker naar je werk en vervolgens in het donker thuis rara waarom worden mensen depressief.

Of registreer je om te kunnen reageren.