Home

Achtergrond 227 x bekeken

Druk op de ketel bij exportbedrijven

Het faillissement vorige week van bloembollenbedrijf Th. Langeveld uit Lisse staat volgens voorzitter Henk Westerhof van Anthos niet op zichzelf.

"Ik sluit niet uit dat er bij meer exportbedrijven druk op de ketel staat", zegt Westerhof. "Dat geldt niet alleen voor bedrijven die zich richten op de droogverkoop in de Verenigde Staten, maar ook voor bedrijven in de broeierij- en droogverkoop in andere markten."

De voorzitter van Anthos stelt dat de margedruk groot is. "Ook hebben de kwaliteitsproblemen van de afgelopen jaren een financiële wissel getrokken op het rendement bij de handel." Westerhof doelt daarmee vooral op zuur bij tulpen en snot bij hyacinten.

De Amerikaanse droogverkoop export staat verder onder druk door prijsdruk in de keten, de verschuiving van het voorraadrisico van de retailer naar de leverancier, het kortere verkoopseizoen, het zeer warme najaar en de lage dollarkoers. Het faillissement van Th. Langeveld werd vorige week uitgesproken.

Westerhof wil over de specifieke situatie van Th. Langeveld niet veel zeggen, maar vreest dat dit bedrijf de kosten niet op tijd omlaag heeft kunnen brengen. "De marge druk bij de retail maakt het noodzakelijk dat de kosten gereduceerd worden. Zo zie je bijvoorbeeld dat steeds meer bedrijven de bollen in containers naar de VS verschepen en ze daar verpakken. Dat is goedkoper dan in Nederland verpakken en dan verschepen. En zo worden er tal van maatregelen genomen om tot kostenreducties te komen. Wellicht dat Langeveld daar niet snel genoeg op in heeft gespeeld."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.