Home

Achtergrond 391 x bekeken

Driekwart bietentelers neemt lening over van CSM

Van de bijna 4.900 ex-leveranciers aan CSM hebben 3.600 de lening overgenomen.

Zo’n 1.000 telers laten de lening bij CSM. Driehonderd telers hebben nog niet gereageerd op het voorstel van CSM. De inschrijftermijn verstreek gisteren.

Coöperatie Cosun kocht vorig jaar de suikerdivisie van CSM. De CSM-telers leveren een bijdrage aan het Cosun-vermogen van 500 euro per aandeel in de vorm van een renteloze lening, die Cosun in 2016 terugbetaalt. De helft hebben de telers in april al betaald. Over de andere helft levert CSM een bijdrage van € 209,30 per aandeel. De rest betaalt de teler.

CSM heeft de telers voorgesteld dat zij de renteloze lening overnemen tegen de contante waarde (de huidige waarde van een bedrag dat je in de toekomst krijgt). Daarvoor krijgt de teler een vergoeding van 78 euro van CSM.

Het aantal telers dat is ingegaan op het voorstel valt mee, zegt Maarten ten Doesschate, directeur Financiering van CSM. "Het is onbegrijpelijk dat 300 telers nog niet hebben gereageerd. Die krijgen nog tot 1 januari de tijd."

Telers die in hadden gestemd met het voorstel konden dat tot gisteren terugdraaien. Ten Doesschate: "Daar hebben een paar telers gebruik van gemaakt."

Akkerbouwer Ko Brooijmans uit Nieuw-Vossemeer vindt dat CSM duidelijk had moeten maken dat ze hun besluit konden terug draaien. "De rente is sindsdien gestegen, waardoor het voorstel minder interessant is geworden."

Ten Doesschate bestrijdt dit. "Toen het voorstel werd gedaan was de rente op een achtjarige lening 4,75 procent. Nu is dat gedaald naar 4,40 procent."

Of registreer je om te kunnen reageren.