Home

Achtergrond 271 x bekeken 1 reactie

Dreamteam zuivel passend antwoord

De kerstboodschap van de grote zuivelondernemingen van Nederland slaat in als een bom: Friesland Foods en Campina willen fuseren.

Waar eerder de meerwaarde van een megacoöperatie door beide bedrijven steeds van de hand werd gewezen, is daar er nu ook volgens Zoetermeer en Meppel opeens wel sprake van.

Dat is natuurlijk terecht. In het huidige tijdgewricht (liberalisering, grotere concurrentie, sterk fluctuerende markt, toenemende vraag) past het niet dat de twee elkaar vliegen afvangen. Zij kunnen elkaar aanvullen en een steviger blok vormen in deze roerige zuiveltijden.

Groei is bittere noodzaak om te overleven; wereldwijd zoeken de grote zuivelondernemingen wegen om die uitbreiding te realiseren. De Nederlandse fusie is een beter antwoord dan óf weggedrukt worden óf een combinatie te vormen met een buitenlandse grootmacht.

Opvallend is hoe voorzichtig de zaak wordt aangepakt. Het "wij gaan fuseren" van Campina is er niet meer. Logisch, na het fiasco met de vrijage met Arla. De voorzichtige taal -"verkenning", "starten een onderzoek"- weerspiegelt het lastige traject dat nu volgt. Het is bepaald geen sinecure beide coöperaties zo in elkaar te schuiven, dat alle leden zich thuisvoelen en dezelfde rechten en plichten hebben. Dat is een keiharde voorwaarde, zeker omdat de (financiële) structuur nu zo afwijkt.

Heikele punten zijn dus onder meer ledenfinanciering, -zeggenschap en de manier waarop de melkprijs wordt vastgesteld. Ook kartelwaakhond NMa moet zich over het plan buigen. Al zal die na het akkoord voor de fusie van de bloemenveilingen ook nu breder kijken dan alleen de Nederlandse markt.

Het opstappen van Campina-topman Tiny Sanders is hard, maar logisch. Hij is niet het bindmiddel en de strateeg die nu vereist is – zie zijn rol in de Arla-affaire. Het is gunstig dat Friesland geen kandidaat heeft – Dahlhaus, Van Ballegooijen weg, Spierings wil niet. Zo wordt een bloedgroepenstrijd voorkomen en een voorwaarde voor het slagen van de fusie ingevuld: een fonkelnieuwe directie.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    dit is onvermijdelijk,de concurrentie tussen beide bedrijven heeft al teveel boerengeld gekost.

Of registreer je om te kunnen reageren.