Home

Achtergrond 261 x bekeken 19 reacties

Dierenwelzijn krijgt prioriteit bij supermarkten

Supermarkten nemen een voortrekkersrol op zich in de discussie rond dierenwelzijn.

Ze gaan in 2009 strengere eisen stellen aan de transporten van koeien, varkens, kippen en ook vissen. Vanaf 2011 verkopen Nederlandse supermarkten alleen nog duurzaam gevangen vis die voldoet aan de normen van de Marine Stewardship Council (MSC).

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maakte gisteren bekend vanaf 2009 alleen nog zaken te doen met veetransporteurs die hun zaken op orde hebben. Vleesleveranciers die zaken doen met een niet-gecertificeerd transportbedrijf, kunnen hun producten daardoor uiteindelijk niet kwijt aan de supermarkten.

"Als een dier op transport gaat, moet de vervoerder het internationale certificaat van de Global GAP (Good Argricultural Practice) kunnen laten zien. Eigenlijk hebben we het over fatsoensnormen. Chauffeurs moeten bijvoorbeeld niet te hard rijden, zorgen dat er bij lange ritten voldoende water is en de dieren zorgvuldig laden en uitladen. En in West-Europa kun je voor controle daarop heel goed de techniek gebruiken, elders zullen onafhankelijke diensten controles moeten uitvoeren. Wij denken trouwens dat 90 procent van de Nederlandse vervoerders goed bezig is. Die overige 10 procent moet je aanpakken en wie echt niet beter wil, moet je uitbannen'', stelt de CBL-zegsman.

De aandacht voor dierenwelzijn past in de eerder door het CBL gesignaleerde trend dat mensen lekker en gezond willen eten en het ook belangrijk vinden dat producten op een mens- en diervriendelijke manier zijn geproduceerd.

De koepel bepaalde eerder al dat de supermarkten uiterlijk 1 januari 2009 alleen nog varkensvlees verkopen van verdoofd gecastreerde biggen. En nu krijgt dierenwelzijn de aandacht door te letten op de manier waarop vissen worden gekweekt, gevangen en gedood en slachtvee wordt vervoerd. De regelmatig terugkerende discussies over misstanden bij diertransporten spelen hierin mee, erkent de woordvoerder.

"Maar we willen een omslag maken. Kijk naar de duurzame vis. Vroeg of laat moeten alle leveranciers voldoen aan het MSC-keurmerk dat vergelijkbaar is met het bekendere FSC-keur voor duurzaam geproduceerd hout.'' Leveranciers die bijvoorbeeld door contractuele verplichtingen pas later kunnen voldoen aan de eisen, mogen werken volgens het iets minder strenge regime van het Responsible Fishing Scheme (RFS).

Enkele supermarkten gingen zelf al aan de slag met het inkopen van duurzame vis. Albert Heijn sprak met het Wereld Natuur Fonds af dat het visaanbod in de winkels duurzamer wordt en dat er per 31 december minstens tien soorten vis met het MSC-keurmerk liggen. Volgens het Wereld Natuur Fonds sterven veel haaien, dolfijnen en schildpadden omdat ze als bijvangst verstrikt raken in visnetten. Wereldwijd wordt volgens de natuurorganisatie meer dan 75 procent van de commercieel belangrijke vissoorten overbevist of bedreigd met overbevissing.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Prachtig toch!
  Dan loop je door de winkel zie je vlees uit Brazilië of Ierland of weet ik t waar liggen. En dan je weet bijna zeker dat die niet mee doen aan deze regels maar jah je kan er niets tegenin brengen he. Extra kosten hier in Nederland, onze producten worden te duur dna koop ze maar in het buitenland. Die gasten in t buitenland lachen zich rot vanwege die hypocriete onzin hier. Kosten worden hoger prijzen ja ho maar die gaan eerder omlaag als omhoog.

 • no-profile-image

  richard perk

  Duurzaam produceren door wet en regelgeving aan te scherpen werkt niet. Het zal helaas nog wel een tijdje duren voordat "men" in de gaten krijgt dat het produceren van verantwoord voedsel alleen kan met respect voor de grond, het dier en de boer.
  Indien de consument voor het goedkoopste kiest zal de supermarkt hem bedienen!
  Het zeuren over duurzaam produceren is een mode-verschijnsel!

 • no-profile-image

  bioindustrieel

  Kom jonas , jij kan beter toch?
  Benne gij zo in de ban van de wakkere man, dat ook gij hem gaat imiteren?.
  Tuurlijk, als het om stukjes schrijven gaat, kunnen wij nog van hem leren.
  Maar daarom hoeven wij niet te reageren met zijn woorden.
  Dit valt mij helaas steeds vaker op.
  Je kan op zijn minst proberen hem zo origineel en zonder al teveel spelfouten te evenaren.
  Zelf ben ik niet zo'n
  schrijvert maar er zijn toch wel enkele betere schrijvers, die hem op zijn minst zijn balletjes terug kunnen slaan.
  Mag lijen dat ie ook eens op zijn bek zal gaan.
  En die beastly is ook niks en die judit ook niks en kubelink doe ook even rustig an.
  Maar er komen wel steeds meer van die soort mensen man.
  Daar kompt alleen maar narigheid van.
  Die pottenkijkers enzo
  daar zit ik nich op te wachten heur.
  Ik wil zoveul mogelijk verdiene an mien zwiene en geld stinkt nich.
  Dus an miene varkens, wakker dier zit gien luchie an.
  Zelf ga ik voordat ik ter kerke ga, altijd ook douchen.
  Ik geef dankzij mijn varkens ook altijd wat
  in de collectenzak dus ik
  sta goed aangeschreven hier in buurt.
  nauw ik mut weer wat doen ...dus ik ga dur weer vandeur. Komt op collega's
  stel mien nich teleur.
  groeten van bioindustrieel.
  trouw kerkganger en weet ik veel.

 • no-profile-image

  boer

  haha, heel goed bioindustrieel.
  laat die knuppels maar lullen.
  ze zien alle boeren het liefst vandaag dan morgen verdwijnen.
  mooi niet dus.
  geen kop in het zand, maar strijden voor goede, maar ook acceptabele prijzen voor boer en consument.
  word tijd dat de wakkere dieren een winterslaap gaan doen.
  daar is heel nederland baat bij.
  geen onnodige domme vragen in de tweede kamer, wat kost dat wel niet.
  als ons vlees aan scherpe eisen moet voldoen, dan moet het BUITENLANDSE VLEES DAT OOK!

 • no-profile-image

  veeboer

  Als deze eisen ook gaan gelden voor het slachtvee uit Zuid -amerika dan mag er geen pondje vlees meer ingevoerd worden

 • no-profile-image

  usciolu

  Ik ben enigszins verbaasd over dit hoofdartikel. Net toen ik bij Albert Heijn de wekelijkse vegaburgers en het het heerlijke vegatarische gehakt ging kopen, hebben ze het uit de schappen gehaald. Volgens de vestigingsmanager moet het ruimte maken voor 'echt vlees' met het oog op de komende feestdagen.

 • no-profile-image

  zielepootvaneenwakkerdier

  Goh wakker dier is zo met zich zelf ingenomen dat hij onder andere naam zich zelf gaat ophemelen, hoe diep kan een wakker dier zakken om zich zelf op te hemelen. Neem je pillen in bioindustrieel!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Jonas

  Wat ik eigenlijk niet kon geloven blijkt dus toch waarheid. Er bestaan dus echt mensen als usciolu die zo naïef zijn dat ze zulke uitspraken en standpunten van in dit geval de supermarkten (CBL) voor waarheid aannemen. Supermarkten gaan voor de winst, niet meer en niet minder, daar gaan alle principes voor overboord. Nu dierwelzijn even een hype is in Nederland springen ze daar handig op in. Zal ik eens een voorspelling doen?
  In 2009 is die hype al lang voorbij, en kopen de supermarkten hun vlees in Argentinië of eender welk ander land waar het met dierwelzijn allemaal niet zo nauw genomen wordt, en zodoende goedkoper kunnen produceren. En als de consument de keuze krijgt in de winkel tussen een stukje vlees van 5,25 euro uit Nederland wat aan alle dierwelzijnseisen voldoet, en een stukje vlees van 5,00 euro van dubieuze afkomst, dan zal hij één of twee keer dat dure stukje kiezen voor zijn gemoedsrust, en dan weer overgaan tot de orde van de dag en de rest van zijn leven dat goedkope stukje vlees nemen. Dan kunnen de supermarkten hun handen in onschuld wassen: "we hebben het geprobeerd, maar er is geen markt voor" en hun vlees voortaan weer betrekken waar het het goedkoopst is. Hypocrisie ten top, maar daar liggen de supermarkten niet wakker van, zolang de euro's maar binnen blijven rollen!

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Jonas(16.45).....................................................................
  Juist die momentjes zijn minder fijn.
  Dan zie ik wat de mensenmassa doet.
  Dat doet mij heel veel pijn,
  ik walg ervan ...daarvan word ik niet goed.
  Mishandeling van dieren gaat mij door merg en been.
  Altijd al is mijn lijfspreuk geweest;
  Erger beest dan de mens is er geen,
  bescherm daarom de dieren tegen "het beest".

 • no-profile-image

  Jonas

  Waarom zijn deze reacties eigenlijk al naar het archief verhuisd agd?

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Nee ik moet inderdaad toegeven dat ik er niks van snap. Ik ben een totaal mislukt figuur, heb nog nooit wat in mijn leven gepresteerd. Ben ook nog nooooit op een boerderij geweest. En om dat ik zo'n mislukking ben, ben ik gefrusteerd. En dan probeer ik dat op deze manier af te reageren. Ik ben eenzaam en triest, en voel me depresief. Het enige wat ik kan is dom bleren, daarin ben ik wel weer heel goed. En heel af en toe heb ik een klein momentje van helderheid, waarin ik iets van zelfkennis ontdek, zoals nu.(maar dit komt zelden voor hoor).

 • no-profile-image

  Jonas

  Koester die momentjes "wakker dier"!

 • no-profile-image

  bedenk een een originele

  Haha vegaburgers en vegatarische gehakt. Van soja eten wordt je dus ook niet creatief.

 • no-profile-image

  hendrikus

  en wie draait er op voor de kosten,de boer natuurlijk weer. ..al dat vlees dat uit argentiene komt,heeft dat ook zulk controle gehad

 • no-profile-image

  Jonas

  Feit is dat wakker dier wel vaker een andere naam aanneemt, de ene keer komt ie uit weidestein en de andere keer uit weide-n-stein, dus hij/zij moet elke keer z'n naam opnieuw intikken, en dat hoeft niet als je elke keer dezelfde naam gebruikt. Inderdaad een zeer zielige manier van converseren.

 • no-profile-image

  linda

  boeren zijn niet dom en nooit dom geweest. zij worden misbruikt door de vleesbaronnen. dat is een heel andere tak van industrie die megastallen gaan runnen. dat heeft niets meer met boer-zijn te maken. de partijvoordedieren wil juist de boeren weer terug met grondgebonden bedrijven en koeien in de wei en contact met de dieren.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Weer moet dierenwelzijn afgedwongen worden door de consument(supermarkten).

  Waarvan zijn er de boeren de boeren....waarvan zijn er de boeren zo dom.
  Zij roeien en knoeien,
  zij zwoegen en zweten.
  In de bio industrie is van alles goed mis.
  Van verbetering willen ze niet weten,
  omdat altijd de ander schuldig is.
  Er is van alles aan de hand,
  doch zij steken de kop in het zand.
  Daarom zijn er de boeren de boeren....daarom zijn er de boeren zo dom.

 • no-profile-image

  Jonas

  BEGRIJP jij die stukjes eigenlijk wel waar je op reageert "wakker dier"? Dringt het enigszins tot je door? Ik denk het niet, want je hebt wel gigantische oogkleppen op!

 • no-profile-image

  Jonas

  Komen we weer op het punt dat de dieren in Nederland zéér goed behandeld worden, vaak zelfs beter dan mensen. Mijn lijfspreuk is altijd al geweest: Erger beest dan een dierenactivist is er geen, bescherm daarom de boeren tegen "het beest".

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.