Home

Achtergrond 149 x bekeken

Diabetici Almere mogelijk besmet door prikfout

Door een fout in gezondheidscentrum De Spil in Almere zijn 621 suikerpatiënten mogelijk besmet met hiv of hepatitis, omdat zij met dezelfde pen werden geprikt.

Dat maakte een woordvoerder van de Zorggroep Almere vandaag bekend. De zegsman acht de kans dat er daadwerkelijk iemand is besmet, wel klein. Alle betrokkenen worden onderzocht.

De bewuste injectiepen is uitsluitend bedoeld voor thuisgebruik, maar werd van augustus 2006 tot en met augustus dit jaar toch gebruikt in het centrum. De diabetici werden geprikt om het bloedsuikergehalte en het ijzergehalte in hun bloed te bepalen. Waarom het instrument daar werd gebruikt, kon de woordvoerder niet zeggen. De bewuste patiënten zijn per brief op de hoogte gebracht.

De injectiepennen zijn bedoeld voor diabetespatiënten en zijn voorzien van meerdere naalden. Na elke prik moet de gebruiker aan de pen draaien zodat er een nieuwe naald verschijnt. Zorggroep Almere sluit niet uit dat medewerkers dit vergaten te doen en dat hierdoor mensen met dezelfde naald zijn geprikt.

Pas toen er een nieuwe medewerker werd ingewerkt, kwam de misstand aan het licht. Zij kaartte die aan bij Zorggroep Almere. Naast het onderzoek heeft die organisatie het voorval gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Een woordvoerder van de inspectie bevestigt dat. Bij de IGZ zijn verder geen details over deze zaak bekend. "Wij wachten het interne onderzoek van de instelling af'', aldus de zegsman. Over maatregelen is niet gesproken. "Wij kijken wat er is gebeurd. Alleen als blijkt dat het verwijtbaar is, gaan we over sancties nadenken. Als het om een gewone fout gaat dan kijken we hoe we kunnen zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.