Home

Achtergrond 115 x bekeken

Demonisering

Het jaarlijkse inkomenspraatje was niet het opmerkelijkste wat het LEI vandaag naar buiten bracht.

Natuurlijk zijn de bedrijfscijfers interessant, maar zij vertekenen ook. De algemene conclusie dat 2007 goed was voor de agrarische sector, is dan ook veel te kort door de bocht.

Weliswaar nam de productiewaarde van de sector als geheel met 3,5 procent toe en lijkt het einde van de opleving in sommige deelsectoren nog niet voorbij, er is elk jaar wel een groep waar het tegenovergestelde geldt. Dit jaar is dat de varkenshouderij, die in 2006 nog het best van allen scoorde. Vooral zeugenhouders krijgen dit jaar zware klappen.

De varkenshouderij is ook de sector waarop de discussie over "megabedrijven" zich ook steeds toespitst. En daarover ventileerde scheidend LEI-directeur Jan Blom vandaag een stevige mening. In bijna Kesler-achtige bewoordingen stelde hij dat schaalvergroting in de agrarische sector wordt gedemoniseerd.

Met die politiek gevoelige term snijdt hij op de valreep een teer punt aan. Bij een afnemend aantal bedrijven en een gelijkblijvende productie c.q. toenemende vraag, kan het niet anders of de grootte van de bedrijven neemt toe. Dat gebeurt ook om aan de eisen van de tijd te voldoen, die politiek en maatschappij opleggen. De roep van Blom om eindelijk een volwassen discussie over de (speel)ruimte voor de Nederlandse land- en tuinbouw kan niet anders dan worden ondersteund.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.