Home

Achtergrond 160 x bekeken

'Demente boeren gelukkiger op boerderij'

Demente bejaarde boeren in Friesland kunnen in 2010 bij nog 'actieve' boerderijen gaan wonen.

Door de geuren, kleuren en geluiden van het platteland zouden de dementen geestelijk fitter blijven. Dat meldde vandaag zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap Talant in Heerenveen.

Volgens Talant leven in 2010 in Friesland 350 demente bejaarde boeren. Die mensen zouden verpieteren in verzorgingshuizen in een dorp of stad, omdat ze het ritme van het platteland gewend zijn. De bejaarden moeten een plek krijgen in een voormalige boerderij of bij een boerderij die nog in bedrijf is.

Het project 'Boerderijwonen voor dementerenden in Friesland' begint op twee plaatsen met in totaal twaalf plekken. De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt bij de demente boeren of het wonen bij een boerderij inderdaad effect heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.