Home

Achtergrond 154 x bekeken

Deal over aanpakken bodemdaling Friesland

Verschillende overheden, belangengroepen en bedrijven hebben een overeenkomst gesloten om de gevolgen van de bodemdaling door zout- en gaswinning in noordwest-Friesland tegen te gaan.

Dat meldde de provincie Friesland vandaag. De betrokken partijen steggelden het afgelopen jaar over hoe ver de bodem daadwerkelijk was gedaald. Na onderzoek van het ministerie van Economische Zaken bleek twee weken terug dat de bodem met maximaal 33 centimeter is gedaald.

Daarop hebben Frisia Zout, Vermillion (Gas), de gemeenten Franekeradeel en Harlingen, verschillende natuur- en milieuorganisaties, het Friese waterschap Wetterskip Fryslan en de provincie een akkoord gesloten. Daarin staat dat vanaf januari bijvoorbeeld verzilting van akkerbouwgrond wordt tegengegaan. Frisia en Vermillion moeten dat betalen.

De compensatiekosten voor Frisia kunnen volgens een zegsman oplopen tot 20 miljoen euro. Door de bodemdaling moeten bijvoorbeeld pompen en gemalen worden aangepast om het gebied bij regelval droog te houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.