Home

Achtergrond 178 x bekeken

De Hoop Scheffer maakt slechte beurt bij Kamerleden

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO heeft een slechte beurt gemaakt bij coalitiepartijen PvdA en de ChristenUnie.

Hij stelt dat hij niet naar Den Haag kan komen voor een gesprek over de verlenging van de missie in Uruzgan. Zij zijn niet van plan om maandag naar Brussel af te reizen, zo bleek gisteren.

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer is verbaasd over de kritiek uit de Tweede Kamer, zo liet hij via zijn woordvoerder weten. De secretaris-generaal had in overleg met de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken een plekje in zijn agenda vrijgemaakt om de Kamerleden in Brussel te ontvangen. Daarvoor heeft de NAVO-topman volgens zijn woordvoerder zijn agenda die volgende week volstaat met buitenlandse reizen, speciaal nog omgegooid.

De PvdA en de ChristenUnie willen echter niet naar Brussel. "Wij gaan niet op audiëntie in Brussel'', verklaarde de PvdA. De sociaaldemocraten vinden net als de ChristenUnie dat De Hoop Scheffer "respect'' voor het Nederlandse parlement moet tonen en naar Den Haag moet komen.

Ook coalitiegenoot CDA had het gewaardeerd als de NAVO-topman naar Den Haag was gekomen om de Kamer bij te praten. "Iedereen komt hier, tot Afghaanse ministers toe'', zeiden de christendemocraten. Maar zij vinden het gesprek belangrijker dan de locatie. Als compromis stelden zij voor een openbare videoconferentie op touw te zetten.

De Kamer had De Hoop Scheffer uitgenodigd om vrijdag voor een openbare hoorzitting over de voorgenomen verlenging naar Den Haag te komen. Maar de secretaris-generaal kon niet. Op verzoek van de VVD werd gevraagd wanneer hij wel kon. Als het aan de VVD ligt, gaat zij desnoods 's nachts bij hem op bezoek. De Hoop Scheffer nodigde de Kamer vervolgens uit voor een besloten gesprek op zijn hoofdkantoor maandag. Dat is "op het beledigende af'', stelde D66.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.