Home

Achtergrond 363 x bekeken 9 reacties

Coöperaties moeten moderner

De coöperaties in de land- en tuinbouw moeten hun structuur en werkwijze aanpassen aan de eisen van deze tijd.

Dit zeggen ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer, Vion-topman Daan van Doorn en voorzitter Siem-jan Schenk van de LTO-vakgroep Rundveehouderij in het Agrarisch Dagblad naar aanleiding van de publicatie van de AgriTop50.

Over de vraag hoe dat moet gebeuren lopen de meningen uiteen, maar ze zijn eensgezind in hun opvatting dat coöperaties de band met de leden moeten verbeteren.

Het gaat volgens Vermeer en Schenk vooral om het verbeteren van de communicatie. "Het regenteske moet eraf. Het gaat erom de leden meer betrokken te houden, zodat ze zich beter verbonden voelen met het bedrijf, kunnen meedenken over de toekomst en bereid zijn om te investeren in de coöperatie", aldus Schenk.

De inspraak moet echter niet doorslaan, meent Vermeer. Het gevaar daarvan is dat de waan van de dag gaat overheersen en het langetermijnbeleid uit zicht raakt. "Je neemt genoegen met minder als je toegeeft op de langetermijnstrategie. Beter een paar honderd leden minder, dan toegeven."

De structuur van de cooperatie moet ook zo zijn dat sprongsgewijze uitbreiding, en de financiering daarvan, mogelijk is, aldus Vermeer. Van Doorn breekt een lans voor het Vion-model (coöperatie op afstand van de leden).

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  roel

  is de rabobank ook niet een cooperatie? wat merkt de boer hiervan,alleen dat er een aantal boeren in het bestuur zitten, die er ook nog graag een hele tijd in willen blijven zitten.

 • no-profile-image

  ton

  Volledig met grensboerke en roel eens. Ik las in het Agd dat "de inspraak -van de leden - niet moet doorslaan". Is mooie uitspraak van iemand die tevens commissaris van de Rabobank is, en dus als geen ander weet wat een coöperatie is waarvan de oprichters op een zijspoor zijn gezet en nergens meer in meedelen, zoals grensboerke en roel ook al opmerken. Als het nieuwe bestuur van de nog op te richten zuivelcoöperatie friesland campina met dezelfde denkbeelden als de Vion topman van D oorn opstart, dan kunnen ze wat mij betreft beter gelijk opstappen.
  Of nog beter; laat aspirant kandidaten van het bestuur maar eerst kenbaar maken aan de leden hoe ze hier over denken alvorens ze tot het bestuur toetreden cq toegelaten worden. Dit spaart een hoop gedoe.

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Modern kan ook vertaald worden met anders omdat boeren weglopen.Zie eens de gevolgen in augustus met de melkprijs. De monopoli positie is aan het wankelen.
  Dus de greep van een regenten cultuurtijdperk loopt ten einde.De geschiedenis herhaald zich als bij de oprichting van boerencöoperaties.Steeds meer boeren organiseren zich weer in kleine samenwerkingsverbanden.
  Dacht niet dat de LTO bij deze rij van namen hoort.Gaat om de belangenbehartiging van boeren en inkomen waar het om draaid is een andere doelstelling dan de macht van regenten die samen met Den Haag juist lage voedselprijzen willen afdwingen.

 • no-profile-image

  jelle

  de kracht van de cooperaties is vooral om de zittende bestuursleden en raden van commisarissen een goede onkostenvergoeding te geven,ze doen dan niet zo moeilijk over bepaalde kwesties want ze willen wel graag die comfortabele zetel houden.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Lange termijn is belangrijk maar er moet op dit moment ook geld worden verdiend. Duurzaam ondernemen is ook er voor zorgen dat je leveranciers niet bij je weglopen. Het grote nadeel van grote cooperaties vind ik dat ze te ambtelijk worden en teveel overhead hebben waardoor de voordelen van de schaalgrootte verdwijnen

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Inderdaad moeten Coöperaties zich aanpassen aan de veranderende situatie.
  Boeren leveranciers zijn nu de enige partij binnen de Coöperatie die risico's lopen. Iedere andere partner in de Coóperatie brengt zijn "inbreng" in rekening en de boer/leverancier is de sluitpost. Dat is geen Coöpereren (=samenwerken) nee dat is profiteren op kosten van de Boer Leverancier. Waarom zou je dan samenwerken binnen een grote organisatie? (voorbeeld VION)
  Dan kun je toch beter als groep boeren/leveranciers samenwerken.
  TIP: Begin een nieuwe Coóperatie!!
  Bied als Leveranciersvereniging je producten gezamenlijk aan en laat de verwerkende bedrijven inkopen van deze Producenten/Leveranciers vereniging.Dat is de MODERNE VORM van COÖPERATIE.

 • no-profile-image

  Willem Sluys

  Inderdaad de tijden veranderen maar wel met andere uitingen en in een andere richting dan deze bestuurders denken.
  We gaan weer naar een situatie waarin de samenleving betrokken wil worden bij besluitvorming over zaken die die samenleving raken.
  De schaalvergroting die momenteel in een moorderd tempo plaats vindt heeft zijn langste tijd gehad.
  Er komt zo langzamerhand een tegenbeweging op gang .
  De burgers herkennen zich niet meer in die supergrote eenheden zoals gefuseerde ziekenhuizen, scholen, gemeenten en rabobanken.
  De cooperatieve organisatie past nadrukkelijk in die nieuwe toekomst.
  Zij heeft van nature de mogelijkheid in zich om afzonderlijke deelnemers (leden) betrokken te laten zijn in zaken die die leden aangaan.
  Dat betekent wel een extra inspanning voor het management en de beheerscolleges van die cooperaties.
  En dat is nu juist het punt.
  Genoemde organen vinden dat teveel werk en denken dat de leden " er met de cooperatie vandoorgaan", of te wel enkel naar de korte termijn te kijken.
  Ik denk dat dat niet het geval is.
  Wanneer het management en de beheerscolleges een goed onderbouwd verhaal hebben en een volwaardige invulling geven aan de inspraak van de leden hebben ze niets te vrezen.
  En mocht de meerderheid van de leden zich toch tegen het voorstel verzetten dan is dat een democratische uiting waaraan gehoor gegeven moet worden.
  Wanneer echt invulling gegeven wordt aan de inspraak van de leden is in mijn beleving de cooperarie de beste organsatievorm voor de toekomst.

  Willem Sluys

 • no-profile-image

  Peeters

  Dat is een kwestie van niet te veel lagen in een bedrijf hebben. Lijnen moeten kort zijn een chef moet weten wat er op de werkvloer gebeurt en daarmee snel kunnen reageren. Dit geld t zelfde naar de markt toe krote lijnen maakt het vlugger reageren mogelijk.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  De heer Vermeer mag mij dan wel eens uitleggen wat er nog cooperatief is aan Vion? Cooperatie op afstand en al het geld laten wegvloeien ipv aan de leden ten goede te laten komen?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.