Home

Achtergrond 173 x bekeken

Consument pint vaker dan ooit tevoren

De Nederlandse consument heeft vaker dan ooit tevoren gepind in de afgelopen vier dagen.

Dat becijferde Equens, dat transacties met bank- of giropas en creditcards verwerkt. In totaal is er ongeveer 30 miljoen keer gepind, aldus het bedrijf.

Maandag bedroeg het totaal aantal elektronische transacties tegen 18.00 uur meer dan 8,5 miljoen. Het hoogtepunt lag halverwege de middag op 365 transacties per seconde.

Zaterdag werd een dagrecord gevestigd met negen miljoen transacties, ten opzichte van 8,9 miljoen vorig jaar op zaterdag. De piek lag zaterdag tussen 14.30 en 15.00 uur met 360 transacties per seconde.

Ook zondag betaalde de consument massaal met een pasje. Volgens Equens bedroeg het aantal transacties zondag tot 17.00 uur 3,2 miljoen. Vorig jaar was dat op de zondag voor kerst ongeveer 2,6 miljoen. Zondag werd tussen 15.00 en 15.30 uur het hoogtepunt van 191 betalingen per seconde bereikt.

Naar verwachting heeft de Nederlandse consument dit jaar in de aanloop naar de kerstdagen ook meer dan ooit tevoren uitgegeven. Waarschijnlijk zullen de bestedingen ruim 15 procent hoger liggen dan vorig jaar, voorspelt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) maandag. Vooral de luxe producten doen het goed.

"Mensen kopen niet zozeer meer, maar wel duurdere producten: betere wijnen, luxe schotels, chiquere parfums en mooiere kleding. De koopbereidheid is hoog'', zegt een woordvoerder van de RND. Naar verwachting is er deze week in de detailhandel ruim 700 miljoen euro meer omzet gedraaid dan in een normale week.

Ook het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) constateert dat de consument dit jaar voor luxe gaat. "De luxe productlijnen, zoals Appétit van Plus, à la maison van C1000 en Excellent van Albert Heijn zijn dit jaar een hit. Ze vliegen de winkels uit'', aldus een woordvoerder. De koepelorganisatie van de supermarkten verwacht dat de weekomzet in de branche ongeveer 100 miljoen eurohoger ligt dan vorig jaar, toen deze nog 750 miljoen euro bedroeg.

Maandag was het vooral bij de supermarkten razend druk, aldus de RND-woordvoerder. "Zaterdag en zondag werden besteed aan de cadeaus, maandag is het vooral eten en drinken.'' De woordvoerder van CBL bevestigt dit. "Veel mensen wachten met de verse producten tot het laatste moment of ze zijn nog dingen vergeten.'' Vrijdag, zaterdag en zondag was het ook al erg druk bij de supermarkten, hoewel de drukte wel goed verspreid was over de dagen, voegt de CBL-woordvoerder hieraan toe.

Consumenten hebben zelf niet het idee dat zij meer geld uitgeven dan in andere jaren. Dit blijkt althans uit reacties van 43.300 bezoekers van de Postbank-site. Zeven op de tien respondenten op de "Postbank vraag van vandaag'' zegt evenveel of minder aan kerst te besteden dan vorig jaar. Slechts een kwart doet hogere kerstuitgaven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.