Home

Achtergrond 158 x bekeken

Circa 680 telers zetten groente af in België

Zo'n 680 Nederlandse telers van groente en fruit zijn lid van een Belgische telersvereniging.

Dat blijkt uit cijfers van het Belgische ministerie van landbouw. Dat is goed voor naar schatting 10 procent van de Belgische productiewaarde van de telersverenigingen.

Volgens Guy Lambrechts, beleidsmedewerker van de afdeling landbouw- en visserijbeleid van het Belgische ministerie is het aantal Nederlandse leden stabiel, al verwacht hij een lichte stijging in 2008. Zekerheid ontstaat pas in januari, als de telersverenigingen hun ledenlijsten moeten doorgeven, zegt hij.

Van het aantal telers uit Nederland teelt circa de helft voor de versmarkt, terwijl de andere helft levert aan verwerkende bedrijven in België. De producenten van diepvriesgroente in België hebben een sterke positie binnen Europa.

Volgens Lambrechts tellen leden van Zundert niet mee in de overzichten. Hij schat dat een veel kleiner aantal Belgische telers aan Nederlandse telersverenigingen zijn verbonden. "We hebben die cijfers bij het Productschap in Nederland opgevraagd, maar nog geen antwoord ontvangen."

De groei van het aantal Nederlandse telers was het sterkst na de vorming van the Greenery. Telers die niet konden wennen aan het systeem van bemiddeling kozen voor de transparante afzetwijze van de Belgen. Bij hogere Belgische dan Nederlandse prijzen neemt het aantal ook steeds toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.