Home

Achtergrond 188 x bekeken

Chavez dreigt stop export petroleum naar VS

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft gisteren gedreigd de olie-export naar de Verenigde Staten stop te zetten.

Hij zei dat hij de uitvoer van olie naar de VS stillegt wanneer Washington zich bemoeit met het referendum van zondag in Venezuela en de uitslag ervan niet erkent.

Dat wordt zondag in Venezuela gehouden. Het is bedoeld om de grondwet opnieuw te wijzigen zodat Chavez kan aanblijven als president. Het omstreden referendum wordt naar verwachting door het linkse populistische staatshoofd gewonnen, maar er is ook een sterke oppositie tegen.

Chávez dreigde ook televisiestations te sluiten en buitenlandse journalisten uit te wijzen wanneer de uitslag van de stembusgang niet wordt erkend.

Hij dreigde voorts de betrekkingen met Spanje te verbreken en Spaanse banken in Venezuela te nationaliseren indien de Spaanse koning Juan Carlos zijn excuses niet aanbiedt. De vorst was recent op een Spaans-Amerikaanse top in Santiago (Chili) zo moe van Chávez' monologen dat hij in het openbaar geïrriteerd vroeg of hij eens zijn mond kon houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.