Home

Achtergrond 159 x bekeken

CIA hield tapes achter voor 9/11-commissie

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft informatie over de ondervraging van islamitische terreurverdachten achtergehouden voor de officiële commissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzocht.

Dat meldde dagblad The New York Times zaterdag.

De commissie vroeg de CIA in 2003 en 2004 herhaaldelijk en gedetailleerd om informatie over de verhoren, maar kreeg steeds te horen dat alle informatie was verstrekt. Begin deze maand bleek echter dat de CIA in 2005 honderden uren aan videobanden van verhoren had vernietigd. De tapes, die mogelijk omstreden verhoormethoden lieten zien, bereikten de commissie nooit.

De CIA was volgens een reactie van een CIA-woordvoerder wel degelijk bereid de banden af te geven. De inlichtingendienst zou daar door de commissie evenwel nooit om zijn gevraagd.

Volgens de twee voormalige voorzitters van de commissie lijkt het er echter op dat de CIA de informatie bewust achter heeft gehouden en het onderzoek daarmee "bewust belemmerde''. Zij gaan onderzoeken of de CIA met het besluit de wet heeft overtreden.

De kritiek van de commissie zal de druk op de Amerikaanse regering verder vergroten, verwacht The New York Times. Het Witte Huis ligt al onder vuur van mensenrechtenorganisaties en parlementsleden die stellen dat de CIA bewijs van martelingen probeerde te vernietigen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.