Home

Achtergrond 149 x bekeken

CDA: gemeente niet te veel vrijheid bij drankaanpak

Alleen in gemeenten met grote problemen met drinkende jongeren kan de leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie omhoog naar achttien jaar.

Deze gemeenten kunnen dat met toestemming van de rijksoverheid als experiment gaan doen. Dat zal het CDA vandaag voorstellen tijdens overleg met onder anderen minister Ab Klink (Volksgezondheid) over de aanpak van overmatig drankgebruik door jongeren.

Het CDA voegt zich daarmee bij een meerderheid van de Tweede Kamer die zich keert tegen het voornemen van het kabinet de verhoging van de leeftijdsgrens aan de gemeenten over te laten. De christendemocraten konden zich daar tot dusverre goed in vinden.

Ook het strafbaar stellen van het bezit van alcohol op straat onder de zestien jaar zou landelijk moeten worden geregeld, vindt het CDA. Voor het kopen van alcohol zou een identificatieplicht moeten komen.

De PvdA wil de leeftijdsgrens voor het kopen van drank en de strafbaarheid van bezit niet aan burgemeesters overlaten. De VVD voelt wel voor maatwerk door gemeenten, maar VVD'ster Edith Schippers noemt het kabinetsvoornemen de leeftijdsgrens aan de burgemeester te laten "een bezopen maatregel''. De partij ziet in het geheel niet zoveel in accijnsverhogingen en reclameverboden omdat het meer gaat om preventie en voorlichting.

De SP wil juist het voorgenomen verbod op radio- en tv- reclame voor drank voor negen uur 's avonds uitbreiden en drankreclame ook uit de bioscoop weren. SP'er Renske Leijten ziet niets in het verbieden van de aankoop van drank door te jonge drinkers. Volgens haar zijn er nog steeds te veel supermarkten die willens en wetens drank verkopen aan te jonge mensen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.