Home

Achtergrond 175 x bekeken

Bush presenteert reddingsplan hypotheekcrisis

De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren een plan gepresenteerd om te voorkomen dat honderdduizenden Amerikanen hun huis uit worden gezet omdat zij de hypotheekrente niet meer kunnen betalen.

Het plan is gericht op het bevriezen van de rente voor een periode van vijf jaar op hypotheken die zijn verstrekt aan mensen met een laag inkomen en weinig onderpand. Ook krijgen zij de mogelijkheid hun bestaande lening te herfinancieren. Daarmee zou een golf van executieveilingen van huizen moeten worden voorkomen.

Volgens Bush komen 1,2 miljoen huiseigenaren in aanmerking voor hulp bij het voldoen van hun hypotheekverplichtingen. "De vakantieperiode zit er snel aan te komen en jammer genoeg zal dit een periode van bezorgdheid zijn voor Amerikanen over hun hypotheken en hun huizen. Er is geen perfecte oplossing, maar huiseigenaren verdienen onze hulp'', aldus Bush.

De afgelopen maanden leidde het gedeeltelijk instorten van de subprime-markt tot een wereldwijde crisis op de financiële markten en kwam de groei van de Amerikaanse economie onder druk te staan.

De subprime-hypotheken bieden in de eerste paar jaar een laag rentetarief, daarna loopt de rente sterk op. Volgens sommige schattingen zouden de komende tijd een half miljoen Amerikanen hun huis kunnen kwijtraken omdat zij niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Enkele tienduizenden mensen moesten de afgelopen maanden hun huis al vaarwel zeggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.