Home

Achtergrond 344 x bekeken

Britten onderzoeken blauwtonglek

Het Britse ministerie voor plattelandszaken Defra onderzoekt waarom bluetongue bij twintig uit Nederland ingevoerde runderen niet is ontdekt bij controle vóór transport naar Groot-Brittannië.

Volgens Defra verplicht de EU-wetgeving runderen uit bluetonguezones vooraf te testen. De National Farmers Union roept naar aanleiding van het incident op tot een verbod op de invoer van runderen uit bluetonguegebieden in Noordwest-Europa.

"We weten nog niet precies of de controle op het bedrijf zelf of in een later stadium moet gebeuren, maar het moet wel gebeuren. Op de één of andere manier is niet de hand gehouden aan de Europese regels. We zijn de zaak aan het onderzoeken, maar hebben nog geen verdere resultaten", aldus een woordvoerster van Defra.

Als gevolg van het aantreffen van bluetongue bij de dieren zijn de runderen geruimd. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (VWA) zegt dat de dieren niet onjuist waren gecertificeerd. Dit bevestigt ook het ministerie van landbouw, waar de hoogste veterinair de zaak ook onderzoekt.

"De dieren waren gecertificeerd voor transport naar het blauwtong beperkingsgebied in Groot-Brittannië. Door een miscommunicatie zijn de dieren echter buiten het beperkingsgebied, in het beschermingsgebied terecht gekomen", aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw.

Of de miscommunicatie in Nederland of in Groot-Brittannië is ontstaan kan het ministerie niet zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.