Home

Achtergrond 173 x bekeken 3 reacties

Brazilië sluit akkoord met China over export varkensvlees

China en Brazilië hebben een ontwerpovereenkomst gesloten voor de export van varkensvlees naar China.

Dit meldt de Amerikaanse exportorganisatie US Meat Export Federation. De precieze inhoud van de overeenkomst is nog niet bekend. China stuurt zo snel mogelijk veterinaire specialisten naar Brazilië om de overeenkomst definitief te maken en mogelijk ook al om slachterijen en vleesbedrijven te inspecteren die naar China willen exporteren.

China hanteert een beleid waarbij eerst een algemene overeenkomst wordt gesloten met een land, waarna officials de productiebedrijven gaan controleren en certificeren voor export.

Het verkrijgen van een directe exportmogelijkheid betekent een belangrijke stap vooruit voor de Braziliaanse varkensvleesexporteurs. China kampt als gevolg van enkele uitbraken van ziekten met tekorten aan varkensvlees, waardoor het land meer varkensvlees moet importeren dan tot nu toe. Onder meer de Verenigde Staten, Canada en Denemarken hebben toestemming de Chinese markt van varkensvlees te voorzien.

Tot en met oktober was de Chinese import van varkensvlees 120 procent groter dan in de zelfde maand vorig jaar. Het land importeerde 383.189 ton varkensvlees. Hongkong was de belangrijkste exporteur; het leverde 193.479 ton varkensvlees. Dat komt neer op een stijging van 330 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ook Nederland is bezig om toegang te krijgen tot deze veelbelovende markt. Een basisdocument is tot nu toe echter nog steeds niet ondertekend. Onduidelijk is ook wanneer dit gaat gebeuren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Beste "domme" boer, als Nederlander voel ik mij weer eens beschaamd door de ongefundeerde opmerking. Kijk de wereld in maar analyseer ook je eigen omgeving.

  Er liggen onafhankelijke rapporten (van Nederlandse organisaties zoals bijvoorbeeld het LEI) waarin klip en klaar wordt beschreven wat er wel en niet gebeurd.

  Dierenwelzijn, in een land waar de dieren nagenoeg vrij rond lopen op grote stukken land, dan lijkt mij dat een dier meer in zijn sas is dan in op een betonnen vloer.

  Niet "dom" ongefundeerd roepen maar je eigen kansen bestuderen en benutten. Voorlopig houdt de politiek overigens de import van varkensvlees nog wel tegen. Maar er zal een tijd komen dat ook Europa behoefte heeft aan import van vlees(eiwitten). Net zoals wij nu een tekort hebben aan rundvlees en import stomweg nodig hebben.

 • no-profile-image

  domme boer

  daar heb je het nu. hier wordt steeds gezegt dat wij gewldig zijn. geen rare ziektes welzijn varkens beter. in brazilie heerst veel ziektes en slecht welzijn. waar gaat het contrakt naaar toe. succes

 • no-profile-image

  recht uit het hart

  Zolang de consument alleen maar schreeuwt en niet wenst mee te betalen aan een betere leef omgeving, zal er waar ook ter wereld ook geproduceerd word, altijd de intensieve veehouderij blijven die onder staande types verachten.
  Want de kostprijs van een kilo (scharrel)vlees wil de gemiddelde consument simpel niet betalen.
  veel geblaat en weinig wol dus

Of registreer je om te kunnen reageren.