Home

Achtergrond 155 x bekeken

Brandweer moet binnen 8 minuten arriveren

De brandweer moet voortaan meestal binnen 8 minuten aankomen bij een incident.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft vandaag aangekondigd dat ze die verplichting wettelijk wil vastleggen.

Ter Horst reageert met haar voorstel op een inspectierapport waaruit blijkt dat de opkomsttijd van de brandweer fors is toegenomen. De brandweer had vorig jaar vaak tussen de 12 en 15 minuten nodig om te arriveren. Bij 70 procent van de branden duurde het 8 minuten of langer voordat de hulpdienst ter plaatse was.

In 2000 werden de 8 minuten in minder dan de helft van de gevallen overschreden. Momenteel staat nergens in de wet voorgeschreven hoe snel de brandweer bij een incident moet zijn. Als vuistregel geldt al wel dat de brandweer binnen 8 minuten na de melding ter plaatse arriveert. Voor woningbranden in de historische binnenstad geldt een opkomsttijd van maximaal 6 minuten.

De brandweer heeft de laatste jaren meer moeite om snel uit te rukken, omdat vrijwilligers verder van de kazerne zijn gaan werken. Daarnaast hinderen verkeersmaatregelen zoals rotondes, drempels en paaltjes een snelle opkomsttijd. Dat concludeert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) in een vandaag gepubliceerd onderzoek.

De inspectiedienst heeft tips gegeven om de opkomsttijd te verkorten. Brandweervrijwilligers zouden files op weg naar de kazerne kunnen vermijden door met de brommer te komen. Ook kunnen vrijwilligers overdag worden ingedeeld bij een kazerne in de buurt van hun werk, terwijl ze in de avonduren opgeroepen kunnen worden voor een brand in de omgeving van hun woonhuis.

Daarnaast moeten kazernes overwegen om een deel van hun blusvoertuigen paraat te houden op slimme locaties in hun regio, met bemanning in de buurt. Op die manier kan de rijtijd naar een incident worden verkort. Met datzelfde doel zou de brandweer moeten meepraten over verkeersbelemmerende maatregelen in een gemeente.

Minister Ter Horst wil de verplichte opkomsttijd van 8 minuten overigens niet in beton gieten. Het kan nodig zijn om voor sommige gebouwen een kortere tijd voor te schrijven. In andere gevallen zou de brandweer juist een langere opkomsttijd kunnen aanhouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.