Home

Achtergrond 172 x bekeken

Bonus voor dierenwelzijn, boete voor achterblijvers

Veehouders die voorop lopen bij de doorvoering van dierenwelzijnsmaatregelen kunnen een bonus verwachten van het nieuwe kabinet. Dat staat in het regeerakkoord.

Blijven doorwerken met de oudste stalsystemen gaat veehouders waarschijnlijk een financieel nadeel opleveren (malus). Voor dit bonus-malussysteem komt zowel echt geld als fiscaal geld beschikbaar.

Echt geld via de subsidieregeling voor duurzame innovaties. Het gaat om enkele tientallen miljoen euro’s per jaar. Fiscaal geld (extra aftrekposten) kan ook via vergroeningsregelingen worden geïncasseerd.

De instrumenten, fiscale nadelen en extra heffingen, die de boetes voor achterblijvende bedrijven moeten binnenhalen worden nog nader bepaald. Over het wel of niet invoeren van een malusregeling moeten de nieuwe coalitiepartners het nog hebben.

Voor natuurbeleid komt in een oplopende reeks extra geld beschikbaar. Het begint met 25 miljoen euro per jaar en het eindigt met 100 miljoen. Dit betreft echter alleen geld dat benoemd is onder natuurbeleid. Het kan zijn dat er nog extra geld vrijkomt onder de noemer veiligheid. Het gaat dan met name om ontwikkeling langs rivieren en dergelijke.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.