Home

Achtergrond 175 x bekeken 2 reacties

Bietenteelt mist unieke kans

De Nederlandse suikerbietentelers leveren naar alle waarschijnlijkheid vrijwillig niet genoeg quotum in.

Nu is 4,5 procent ingeleverd, vóór 31 december moet dat volgens het opkoopplan van Cosun 13,5 procent zijn. Als dat percentage niet wordt gehaald, wacht telers een generieke korting.

Het moet wel raar lopen als die 13,5 procent alsnog wordt aangeboden aan Cosun, die dit deel van haar suikerquotum dan doorverkoopt aan Brussel. Daarmee zou de preventieve korting die Brussel heeft opgelegd dan zijn ingelost.

De Nederlandse bietentelers laten nu een unieke kans liggen om op een zachte manier de sector te herstructureren en klaar te maken voor vrije concurrentie. De opkoopregeling voorzag in een prima prijs, zeker voor de kleinere telers en de boeren die ver van de fabrieken wonen, omdat die een flinke extra premie kregen. De opzet van het opkoopplan is dat vooral onrendabele quota worden ingeleverd en de grote, gespecialiseerde bietentelers overblijven.

Kennelijk zijn door de onzekere markt veel boeren met een kleiner quotum niet overtuigd. Bio-ethanol zou zo groot kunnen worden dat niet zoals verwacht veel meer suiker op de EU-markt uit de Minst Ontwikkelde Landen komt. Is dat inderdaad zo, dan kunnen bieten een beste prijs opbrengen. Dat blijft speculeren. Begrijpelijk maar jammer, want een kleinere maar sterke sector biedt meer basis voor de toekomst.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Hoezo prima prijs? Als kleinere teler heb ik zeer zeker overwogen om het suikerquotum in te leveren. Die 36 cent lijkt wel redelijk, maar er wordt niet bij vermeld dat je als ex-CSM teler je net betaalde entree geld van € 500 per aandeel wel gewoon kwijt bent. Dat komt neer op 8 à 9 cent per kg polsuiker. Dus je houdt er dan maar 27 cent aan over. Maar Suiker Unie vermeldet het alleen maar op de website en niet in de aanbiedings brief. Slechte zaak!!!!!!

 • no-profile-image

  berend

  Ik ben het helemaal met je eens Jan uit Haarlem .

  Ook ik heb als voormalig CSM , wat minder kleine teler overwogen m,n qotum in te leveren.

  Maar ik ervaar dit als misleiding en kies er dus als minst slechte optie voor om maar bietenteler te blijven!!

  Berend Stadskanaal

Of registreer je om te kunnen reageren.