Home

Achtergrond 190 x bekeken

Bewoners mee laten betalen aan verplaatsing kas

Bewoners die uitkijken op een kas en daarvoor in de plaats open polderlandschap als uitzicht krijgen, zouden best kunnen meebetalen aan de verplaatsing van die kas, zo redeneren burgemeester en wethouders van Westvoorne.

Het is één van de ideeën die ze hebben voor het kassenprobleem. Dit meldt AD Rotterdam. “Een huis wordt meer waard als er geen kas meer voor de deur staat, dus het zou niet gek zijn om te vragen of ze meebetalen. Het is wel lastig; sommigen kunnen makkelijk hun hypotheek verhogen, terwijl dat voor anderen niet te doen is. We moeten het nog bespreken”, legt wethouder Barbara Geers uit. Om de polder kasvrij te maken, maar glastuinders ook de kans te geven om een goed lopend bedrijf te maken, gaat Geers komend jaar met alle belanghebbenden rond de tafel.

Geers laat de ‘drie hectare-regeling’ los. Een kas mag, in een daarvoor aangewezen gebied bij Tinte, straks groter worden dan drie hectare. Eerder mocht dat niet waardoor tuinders hun bedrijf niet konden uitbreiden. De teler noemde het een sterfhuisconstructie. Geers: ‘De insteek was om de tuinders zo strak mogelijk te zetten. Als ze niets mogen, dan gaan ze vanzelf wel weg. Dat stuitte op verzet. We maken nu een omslag, zodat ze hun bedrijfsvoering kunnen optimaliseren.’

Over een paar jaar moet de polder tussen Rockanje en Oostvoorne kasvrij zijn. Tussen Tinte, Oostvoorne en Brielle wordt een speciaal kassengebied ingericht. Al het glas dat in het buitengebied weggaat, kan een plekje krijgen bij Tinte. Dat betekent dat er bij de 95 hectare aan kassen in dat gebied maximaal 55 hectare nieuw glas bij komt. Per saldo komen er echter niet meer kassen in de gemeente.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.