Home

Achtergrond 333 x bekeken 11 reacties

Besluit over ontpoldering Zeeland weer opgeschort

Kabinet en Kamer hebben vandaag weer geen overeenstemming kunnen bereiken over de voorgenomen ontpoldering bij de Westerschelde.

Het kabinet heeft nog altijd een ruime Kamermeerderheid tegenover zich, die sterk gekant is tegen ontpoldering, en al helemaal als dat moet worden afgedwongen via onteigening.

Op verzoek van de Kamer gaat minister Gerda Verburg (LNV) nu bekijken of de al gesloten Scheldeverdragen met Vlaanderen ruimte laten voor het afzien van gedwongen ontpoldering van de Hedwige- en Prosperpolder en het Zwin. Dat zou kunnen door een 'side letter' aan de verdragen te hechten.

Nog deze week wil Verburg de Kamer schriftelijk informeren over de mogelijkheid daarvan. Vermoedelijk volgende week maandag wordt het debat dan weer voortgezet. Het kabinet heeft, mede na Brusselse druk, de Kamer dringend gevraagd om de verdragen voor de Kerst goed te keuren. De Kamer heeft gezegd dat alleen te doen als zwart-op-wit staat dat geen onteigening plaatsvindt.

CDA-woordvoerder Ad Koppejan heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken, zei hij na afloop van het debat. Minister Gerda Verburg op haar beurt besloot het debat met de waarschuwing dat "de marges smal zijn".

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cornelis

  prima ,eindelijk een verstandig besluit van de kamer nu ook nog even het wieringerrandmeer om zeep dat is zo mogelijk nog grotere onzin

 • no-profile-image

  Betram

  Nou zo is het wel,al dat landjepik over de rug van de boer voor natuur en recreatie is belachelijke flauwekul.Mooi dat de politiek dat begint in te zien.Hoera!

 • no-profile-image

  Arend

  Ik lees die miezerige reakties van jou altijd met stijgende verbazing zo van waar die malloot de kerst heeft doorgebracht joost mag het weten.Zit je zielig alleen achter de pc te prutsen en tegen anderen aan te schoppen omdat je met jezelf inde knoop zit.
  En dan is het al bijna weer kerst wat zul je je eenzaam voelen maargelukkig heb je je zelf nog.armoedzaaier.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Mooi dat je met je reactie laat zien wie er haat in zich heeft! Erg sneu voor je: en haatdragend en in een gebied wonend waarvoor verstandig waterbeheer essentieel is om in de toekomst het hoofd boven water te houden. Ooit al geprobeert om je in die materie te verdiepen? 'T zal wel niet.

 • no-profile-image

  Arend

  Gelukkig voor jou kubelink heb je met je beide hersencellen gereageerd anders was het nog stommer geweest.Als er iemand halfverzopen is ben je het zelf wel in je haat tegen de boeren.Gewoon zielig al die trieste reakties uit dat verbitterde brein van je.Wat kost dat nou he?Internet voor een dakloze?KPN sluit je aan...

 • no-profile-image

  Arend

  Mooi dat je met je reaktie laat zien dat je je geraakt voelt.Geen haat maar medelijden...maar dat zal jou wel niet helpen om het hoofd boven water te houden...

 • no-profile-image

  Kubelink

  Dan wordt het tijd dat ook zij hun vooroordelen over natuur en milieu eens aan de kant zetten. Ik maak wel vaker mensen mee die alleen maar dat ene momentje lijken af te wachten, dat iemand het aandurft om het op te nemen voor de natuur of het milieu. Zodat de 'haviken' zichzelf dan even 'lekker' zonder nadenken kunnen afreageren op zo'n persoon. Terwijl het, als je het eerlijk bekijkt, de overheid (of eigenlijk de hele maatschappij) is die de boer allerlei beperkingen oplegt.
  Zo'n negatieve benadering is dan ook aardig in lijn met datgene, waar in mijn ogen de landbouwsector al tijden mee worstelt: Conservatisme en de angst voor (te grote) veranderingen. Alles wat anders is, anders denkt, of anders doet, is zogenaamd gek, slecht of asociaal en anti-boer. Steeds weer dat negativisme, nooit eens positief proberen te reageren op een ander geluid. Iedereen praat zo zichzelf en anderen onnodig angst in voor bedreigingen die helemaal geen bedreiging hoeven te zijn en in veel gevallen ook nooit zijn geweest. Zelfs 'een oude kompaan' moeten het ontgelden, al heeft die nergens schuld aan. Waar landbouw en natuur al vele eeuwen succesvol hebben samengeleefd, gaat de natuur nu ineens als een grote bedreiging over de agrarische tong. Denk je dat de natuur daar schuld aan is, of is het misschien de overheid die die angst heeft veroorzaakt? Wat had de natuur dan moeten doen om dat gevoel te voorkomen? Het wordt nu toch echt de hoogste tijd dat dat conservatisme eens overboord gegooit wordt. De landbouwsector is dringend toe aan een flinke innovatiebeurt, want waar we nu op afstevenen is helemaal niks. Hoeveel boeren moeten er jaarlijks wel niet noodgedwongen stoppen? En worden we daar nou met ons allen beter van? Veel boeren hebben (nog) nauwelijks in de gaten hoeveel mogelijkheden zich nu allemaal aandienen om een succesvolle omschakeling te maken. Bijvoorbeeld naar 'biologisch', nu daar steeds meer vraag naar is. Mensen blijken weldegelijk het verhaal achter het product belangrijk te vinden ook al moeten ze er iets meer voor betalen (zie ook 1 van de laatste nieuwsberichten op deze site). Ook op het gebied van recreatie, zorg en natuurbeheer dienen zich steeds meer kansen aan. Langzamerhand groeit ook bij bestuurders het besef dat natuur en landschap een niet te onderschatten peiler zijn van de plattelandseconomie en een belangrijke brond van inkomsten. Denk daarbij eens aan de toenemende aantrekkingskracht van natuur op recreatie en toerisme nu ons land meer en meer wordt volgebouwd, maar denk ook eens aan de meerwaarde van een woning wanneer die door natuur omgeven is. Dat levert een gemeente gewoon geld op, bijvoorbeeld door hogere onroerende zaakbelasting over zulke woningen. Het is soms nog lastig om heel precies helder te krijgen hoeveel die baten zijn, maar een goede indicatie is zeker wel te maken. Meer daarover kun je bijvoorbeeld vinden door te 'google-en" naar het rapport "Overijssel kans(rijk) in het groen", waarbij voor de Provincie Overijssel de economische baten van natuur en landschap in kaart zijn gebracht. Natuur kost niet alleen geld, maar levert veel meer op dan mensen zich beseffen. Dat economie en ecologie ook heel goed samen kunnen gaan en elkaar zelfs kunnen versterken binnen de bedrijfsvoering, is de laatste jaren vooral in de industrie glashelder aangetoont met het "Cradle to Cradle-principe" van de heren M. Braungart en W. McDonough. Zelfs grote multinationals als de 'Ford Motor Company' en 'Herman Miller' in de VS hebben dit principe toegepast met sensationele resultaten tot gevolg. Slechts een paar voorbeelden: ze wekken nu meer energie op dan ze verbruiken, ze hebben nauwelijks nog afval en ze hebben een hogere arbeidsproductiviteit met aanzienlijk minder ziekteverzuim. Kortom er wordt nu pas letterlijk en figuurlijk 'goed geld' verdient. Sinds dit jaar zijn er ook in Nederland diverse projecten opgestart met dit principe dat zonder twijfel revolutionair genoemd mag worden. Het zou voor de agrarische sector wel eens een uitgelezen mogelijkheid kunnen zijn om de overstap te maken naar volledig duurzame en ecologisch verantwoorde landbouw. Mijn hoofdboodschap voor de sector en de individuele boer is: Blijf je niet vastklampen aan het verleden, kijk naar de toekomst! En voor iedereen hier op dit forum: Reageer eens positief i.p.v. op alles en iedereen af te geven waarvan je vermoed dat ze zogenaamd 'anti-boer' zijn. Er zijn meer natuur- en milieubewuste mensen die actief willen meedenken met de boer dan je misschien wel zou denken.

 • no-profile-image

  Akkerbouwer

  En dan ook nog het plan deltanatuur afschieten, dan zijn we met z'n allen helemaal blij

 • no-profile-image

  Kubelink

  Als je houdt van hogere risico's op dijkdoorbraken, omdat het water te weinig ruimte heeft, prima hoor. Blij dat ik hier hoog en droog zit en niet tussen die 9 miljoen mensen onder NAP die 65% van het BNP bij elkaar moeten verdienen. Ik ben liever een droge armoedzaaier dan een domme halfverzopen dakloze.

 • no-profile-image

  Arend

  Nou mooi dan maar volgens mij de eerste keer dat kubelink dat zo uitdraagt.Wel vind ik dan vreemd dat mijn medeboeren ook over jou struikelen.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Oh ja, hoe jij erbij komt dat ik haat koester tegen boeren is mij een raadsel. Ik kan dat helemaal niet hebben en heb dat ook nooit gehad. Als je eerdere berichten van mij zou hebben gelezen, kun je daar hooguit uit opmaken dat ik het huidige landbouwsysteem aan de kaak stel. Dat systeem dat juist meer en meer boeren dwingt om te stoppen. Ik wil juist dat daar een eind aan komt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.