Home

Achtergrond 187 x bekeken

Belgische veilingen willen verder integreren

Belgische groenteveilingen praten in koepelorganisatie Lava over verdergaande samenwerking.

Volgens Lava-directeur Maarten de Moor is het nodig de bestaande centrale verkoop verder te integreren om beter bestand te zijn tegen de kracht van grote afnemers.

De zes Belgische veilingen REO, Profruco, Brava, Hoogstraten, LTV en Mechelse veilingen werken al samen via simultaan veilen en bij bemiddeling. Toch ziet Lava het als noodzaak de bestaande concurrentie tussen de leden verder in te dammen. "We willen als coöperatie van coöperaties kijken hoe we ons verder kunnen bewapenen tegen bedreigingen, zoals de schaalvergroting bij klanten."

De bestaande samenwerking gaat niet ver genoeg, vindt De Moor. Lava voert de bemiddeling al uit in opdracht van de veilingen, maar er zijn mogelijkheden dit verder te centraliseren, door bijvoorbeeld te handelen volgens één account in plaats van voor afzonderlijke veilingen individueel.

Het simultaan veilen neemt ook nog niet alle concurrentie weg. Op de veilingtribune met de grootste klanten worden de beste prijzen afgedrukt, en krijgen de producenten dus ook de hoogste prijzen uitbetaald. Dat lokt toch weer concurrentie uit.

Eén van de leden van Lava (Mechelse veilingen) is via de associatie van telersverenigingen (a-8 en p-8) ook in Nederland betrokken bij bundelingspogingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.