Home

Achtergrond 235 x bekeken

België neemt maatregelen na terreurdreiging

De Belgische autoriteiten hebben vandaag verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen na een terroristische dreiging.

De maatregelen gelden in Brussel op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals in de metro, op kerstmarkten en op de luchthaven.

Daartoe is besloten nadat een plan was verijdeld om de voor terrorisme veroordeelde Tunesische oud-profvoetballer Nizar Trabelsi te bevrijden uit de gevangenis in Brussel. De politie arresteerde vanochtend veertien moslimextremisten die Trabelsi wilden bevrijden.

De maatregelen zijn nog tot 2 januari van kracht. Er geldt een verhoogde waakzaamheid voor de politiediensten. Trabelsi werd in 2003 veroordeeld tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij plannen had gemaakt voor een aanslag op de NAVO-basis Kleine Brogel in België.

Trabelsi heeft zelf toegegeven dat hij van plan was een aanslag in België te plegen. Volgens justitie in Frankrijk was hij ook betrokken bij de voorbereidingen voor een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs. Hij zou daar een zelfmoordaanslag moeten plegen. Trabelsi heeft betrokkenheid bij die plannen altijd ontkend.

Nizar Trabelsi moet niet verward worden met Hatem Trabelsi die vijf jaar bij Ajax voetbalde. Nizar voetbalde in het Olympisch team van Tunesië en in Europa onder meer bij een aantal Duitse clubs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.