Home

Achtergrond 1137 x bekeken

BVD veel voorkomende infectieziekte op melkveebedrijven

Bovine Virus Diarree (BVD) is een veel voorkomende ziekte op melkveebedrijven.

Op 45 procent van de deelnemende bedrijven aan de BVD QuickScan van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft het jongvee antistoffen in het bloed tegen BVD. Daarnaast zijn die antistoffen in de tankmelk te vinden op 85 procent van de bedrijven. Dat blijkt uit de uitslagen van 6.300 melkveehouders aan de BVD QuickScan van de GD.

Als er afweerstoffen tegen BVD in de tankmelk zitten, is de kans reëel dat er een BVD-virusdrager in het koppel melkkoeien zit volgens de GD. Uit onderzoek bij de deelnemers aan het BVD-onderzoek blijkt dat 7 procent van hen het BVD-virus in de tankmelk heeft. BVD kan tot een hoog celgetal in de melk leiden of salmonella-infecties verergeren. Ruim eenderde van de vleesveehouders heeft ook last van BVD. Voor die bedrijven heeft de GD de Quickscan BVD Vleesvee ontwikkeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.