Home

Achtergrond 158 x bekeken

Azië herdenkt tsunami

In Indonesië en andere Aziatische landen is vandaag de tsunami herdacht.

De tsunami op tweede kerstdag 2004 werd veroorzaakt door een zeebeving voor de kust van Sumatra. De beving had een kracht van 9,1 tot 9,3 op de schaal van Richter. In totaal kwamen door de vloedgolven ruim 231.000 mensen om.

Alleen op het Indonesische eiland Sumatra eiste de zeebeving al ongeveer 168.000 levens. Na Indonesië werden Sri Lanka (35.000 doden), India (18.000 doden) en Thailand (ruim 8000 doden) het hardst getroffen. Het aantal Nederlanders dat de ramp niet overleefde is vastgesteld op 36.

Ongeveer duizend bewoners, schoolkinderen en functionarissen kwamen woensdag bijeen voor een ceremonie in een dorp even buiten Calang. Dat ligt in Atjeh, de zwaarst getroffen provincie in Sumatra. "De derde herdenking wordt gehouden om ons te herinneren dat de ramp een test van God voor de mensheid was'', verklaarde districtschef Azhar Abdurrahman kort voor de ceremonie. Er waren kleinere bijeenkomsten op andere plaatsen op het eiland.

In Ciwandan, aan de noordwestkust van Java, was president Susilo Bambang Yudhoyono aanwezig bij een oefening met een waarschuwingssysteem voor tsunami's. Op de televisie waren beelden te zien van honderden jongeren die de straat op renden toen de sirenes afgingen van het waarschuwingsysteem.

Ook in Sri Lanka werd een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de tsunami gehouden, aldus de BBC. President Mahinda Rajapakse was aanwezig bij een herdenkingsdienst in de zuidelijke kuststad Matara.

In India gingen duizenden vissersfamilies het strand op om de doden door de tsunami te herdenken. In Thailand werd een grote herdenkingsceremonie gehouden bij de Zee van Andaman. Daarbij waren veel boeddhistische monniken aanwezig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.