Home

Achtergrond 158 x bekeken

Arla: zuivelfusie is een logische ontwikkeling

Arla Foods noemt de fusieplannen van ex-verlovingspartner Campina een Friesland Foods een logische ontwikkeling gezien de sterke veranderingen op de internationale zuivelmarkt van de laatste tijd.

"Bedrijven die elkaar goed aanvullen hebben veel te winnen op de markt van vandaag met zijn enorme prijsdruk en roep om vergroting van de doelmatigheid", reageert Arla-directievoorzitter Peder Tuborgh.

In 2004 mislukte de fusie van Arla met Campina "Het plan van toen was juist. Dat blijkt nu wel. Het aantal onopgehelderde kwestie tussen Arla en Campina was echter te groot."

De Duitse boerenorganisaties reageren positief. Het Deutsche Bauernverband (DBV) is ervan overtuigd dat daarmee vanuit het perspectief van de Duitse leveranciers de juiste weg wordt bewandeld. De bond verwacht ook nieuwe impulsen voor concentratie in de Duitse coöperatieve zuivel.

"Een concentratie in verwerking is noodzakelijk als je deze afzet tegen de concentratie in de detailhandel," aldus DBV-zuivelwoordvoerder Rudolf Schmidt.

De Franse en Britse zuivelondernemingen en organisaties wilden vandaag nog niet reageren op de fusieplannen. Ook de Europese Commissie in Brussel wacht af. "De Commissie zal de gevolgen van de samenwerking tussen beide zuivelreuzen toetsen aan de Europese concurrentieregels", aldus een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.