Home

Achtergrond 398 x bekeken

Aptroot: excuses Duijzer of aftreden

Voorzitter Dirk Duijzer van het Productschap Tuinbouw (PT) moet zijn beschuldigingen aan het adres van de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) terugnemen of anders aftreden.

Dit zei VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot op een door de NVAF georganiseerde avond in Lottum. Duijzer zei vorige week in een interview met het Agrarisch Dagblad dat de NVAF stelt dat de productschappen zijn opgericht door (Nazi-bestuurder van Nederland) Seys-Inquart en dat ze een product zijn van NSB.

Volgens de NVAF heeft zij dit nooit beweerd. Aptroot gelooft de NVAF op dit punt. Hij heeft het in ieder geval nooit van NVAF-mensen gehoord. Wel constateerde ook Aptroot zelf dat de schappen zijn ontstaan in de tijd van de Duitse bezetting.

Het VVD-kamerlid stelt dat Duijzer met zijn uitlatingen de NVAF en met haar heel veel boeren beledigt. Dat past niet voor een door de kroon benoemd iemand, aldus Aptroot. Als Duijzer niet binnen een week zijn excuses aanbiedt, zal hij minister Piet Hein Donner - die de politieke toezichthouder is op de schappen – vragen om Duijzer voor te dragen voor ontslag. Desnoods zal Aptroot daarover een motie indienen in de Tweede Kamer, zei hij.

Aptroot blijft ook bij zijn constateringen dat de beloning van de productschapvoorzitters niet openbaar is. Weliswaar staat het loon van Duijzer en zijn collega’s in de jaarverslagen van de schappen, maar hij mist het totaaloverzicht aan vergoedingen, zoals bedrijven die in hun jaarverslagen moeten opgeven. Hij doelt daarmee op de vergoeding voor auotkosten en reis- en representatiegelden. Allemaal zaken die volgens Aptroot heel riant zijn geregeld bij de schappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.