Home

Achtergrond 222 x bekeken

Akkoord op klimaattop Bali

In 'de verlenging' is vandaag op het Indonesische Bali een akkoord bereikt op de klimaattop.

De deelnemers kwamen overeen twee jaar te onderhandelen over een nieuw wereldwijd pact om de gevolgen van klimaatwisseling te beheersen. Het moet in 2012 van kracht worden, wanneer het huidige Kyoto Protocol verloopt.

De top leek op de geplande slotdag gisteren zonder enig slotdocument een mislukking te worden. Maar vandaag gaf de voornaamste dwarsligger, de VS, het verzet tegen de moeizaam overeengekomen tekst op. De Amerikaanse delegatieleider, Paula Dobriansky, kreeg luid applaus toen zij beloofde zich bij de consensus aan te sluiten. Zij was aanvankelijk uitgejouwd voor het afwijzen van een compromis waarmee de top zou worden besloten. Dobriansky bezwoer dat de Verenigde Staten verder willen gaan en zich zullen voegen naar de consensus.

De klimaattop van meer dan 180 landen heeft na bijna twee weken van gesprekken een soort 'routekaart' aangenomen voor komende onderhandelingen. Die moeten in 2009 in de Deense hoofdstad Kopenhagen leiden tot een nieuw wereldwijd pact. Daarin staan de concrete maatregelen die noodzakelijk worden geacht om de opwarming van de aarde en de gevolgen ervan te beheersen.

Het nieuwe pact moet veel ambtieuzer en dwingender worden dan de huidige afspraken die tien jaar geleden in Kyoto werden vastgelegd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.