Home

Achtergrond 177 x bekeken

Aalscholvers eten Belgische vijvers leeg

Vraatzuchtige aalscholvers eten jaarlijks zo'n 750 ton vis uit de Vlaamse vijvers.

Dat schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad vandaag. Vissers willen nu dat het beschermde statuut voor de aalscholver wordt opgeheven, maar de Vlaamse vogelbescherming is daar fel op tegen.

Volgens Peter Coene van de Vlaamse Vereniging van Hengelsportverbonden kost het bijhouden van de visstand in de vijvers jaarlijks 4,5 miljoen euro. Hij vindt dat er op de aalscholvers weer gejaagd zou mogen worden. Maar volgens de Vogelbescherming gaat het juist net goed met de aalscholver, die in 1965 in België uitgestorven was.

De Hengelvijver in Wemmel heeft al een oplossing gevonden om de aalscholver af te schrikken: een versterker met orkageluiden onder water. Orka's zijn de natuurlijke vijand van de aalscholver en volgens een woordvoerder durven de dieren na een duik de visvijver niet meer in.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.