Home

Achtergrond 420 x bekeken 1 reactie

170 miljoen boete voor Brits melkkartel

De Britse karteldienst Office of Fair Trading heeft een aantal melkbedrijven en supermarkten een totale boete van ongeveer 170 miljoen euro opgelegd wegens verboden prijsafspraken over melk, kaas en boter.

De winkelbedrijven wijzen er echter op dat de afspraken juist bedoeld waren om de melkveehouders te helpen. ''Wij zijn teleurgesteld dat we worden gestraft voor activiteiten die bedoeld waren om de Britse boeren te helpen,'' aldus topman Justin King van Sainsbury's.

De gewraakte afspraken werden gemaakt in 2002 en 2003, mede onder druk van de veehouders die regelmatig bij winkelbedrijven en distributiecentra demonstreerden voor hogere prijzen. Aan de kant van de zuivelindustrie gaat het om Arla, Dairy Crest, Lactalis McLelland, Robert Wiseman en The Cheese Company. De boete is niet hoger uitgekomen omdat de betrokken bedrijven met de OFT hebben meegewerkt en ook snel akkoord zijn gegaan met een regeling.

Het onderzoek tegen Lactalis McLelland en twee supermarkten wordt voorgezet omdat zij zich niet bij het akkoord hebben aangesloten. Arla gaat voorlopig vrijuit omdat het vanaf het begin volop aan het onderzoek heeft meegewerkt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bert

    Ongelooflijk, wat een klootzakken. De Engelse melkveehouders hebben jaren een veel te lage melkprijs gehad en nu worden ze beboet omdat zowel de supermarkten als de zuivelindustrie inzagen dat de prijs toch echt hoger moest wilde niet de hele melkveehouderij in Engeland kapot gaan. Waarvoor staat zo'n karteldienst nou eigenlijk, hebben die slavendrijvers niet een heel klein beetje gevoel en compassie.

Of registreer je om te kunnen reageren.