Home

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

Zeugenhouders kunnen besparen op arbeid

Zeugenhouders kunnen hun productiekosten per big verlagen door de arbeidsproductiviteit te verhogen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Animal Science Group. De productiekosten van een big bestaan voor 20% uit arbeidskosten. Het grootste deel van de arbeid wordt verricht in de kraamafdeling, vooral met het behandelen van biggen en de dagelijkse controle.

Bedrijven die hier minder tijd dan gemiddeld aan besteden realiseren een bovengemiddelde arbeidsproductiviteit. Volgens de onderzoekers kunnen ondernemers dan ook op deze punten tijd besteden. Tijd besparen kan bijvoorbeeld door een goed verlopend werpproces, waarbij gezondheid van zeug en big een belangrijke rol speelt.

Ook het kritisch bekijken van de noodzaak van alle biggenbehandelingen en het combineren van behandelingen wordt aanbevolen. Andere aandachtspunten zijn het overleggen van biggen en de overige werkzaamheden op het bedrijf.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    r. van gelderen

    Alles begint bij een strakke dekplanning, maximaal 3 dagen in de week. Hierdoor zijn de worpen ook te sturen op maximaal 3 dagen per week en kunnen deze twee periodieke samen met de speendag in een werkweek (maandag t/m vrijdag) worden afgewerkt. Als men de dekkingen en worpen stuurt kan men werkzaamheden als bv toombehandeling beter plannen en concentreren. Boodschap is dus, om tijd te winnen begint men met een strakke dekplanning (maximaal 3 dagen per week) en niet pas in de kraamstal.

Of registreer je om te kunnen reageren.