Home

Achtergrond 183 x bekeken

Winter kan beginnen na Sint Maarten

Duizenden kinderen doorstaan dit weekend het herfstweer door met hun lampion zingend langs de deuren te gaan. Omdat 11 november dit jaar op zondag valt, zullen in veel plaatsen de kinderen ook op zaterdag en maandag Sint Maarten vieren.

Sint Maarten geldt als het eerste winterfeest. ”Na 11 november kan de winter beginnen”, zegt Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. ”Het vee is binnen en de kelder gevuld.”

Het feest werd al in de middeleeuwen gevierd. Toen waren het volwassenen die langs de deuren gingen. Met verlichte, uitgeholde bieten en rapen gingen de armen langs de deuren van de rijken. In ruil voor een lied kregen ze brandstof, brood, spek en noten. Hier en daar duikt die oorspronkelijke traditie weer op, weet Strouken. ”In Zaltbommel en meer plaatsen gingen vorig jaar volwassenen langs de deuren. Met het zingen van liederen en hielden ze een inzameling voor goede doelen.” Dit jaar wordt in Utrecht in het kader van Sint Maarten een daklozenmaaltijd georganiseerd.

Het merendeel van de Sint Maartenvierders zullen kinderen zijn. Strouken durft niet te zeggen dat de viering van het feest toeneemt, ”maar het neemt zeker niet af.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.