Home

Achtergrond 448 x bekeken

Wachtlijst zorgt voor late tijdstip gras binnenhalen

Veehouderij Thomas de Boer en zoon Jorrit controleren hoe diep de harken in het gras steken tij­dens het maaien.

Het duo is bezig om het laatste gras van dit seizoen bin­nen te halen. De oogst van tien hectare grasland gaat naar de grasdrogerij in Opeinde. "Doordat de grasdrogerij een wacht­tijd van vier weken aanhield, zijn we zo laat met het binnenhalen", zegt Thomas de Boer. "We hebben vol­doende gras ingekuild, daarom heb­ben we besloten om van het gras brok te laten persen." Samen met broer Ger heeft Thomas de Boer een veehouderij met een veestapel van 266 koeien. In totaal heeft de maatschap 132 hectare land. De Boer geeft aan dat het land aardig droog is en dus goed te berijden is tijdens nat weer. Foto Alex de Haan

Het hoort bij het natuurlijke gedrag van een koe: schuren langs een obstakel zoals een boom of paal. Zelfverzorging zou een gedragswetenschapper het noemen. Om vuiltjes en jeuk weg te halen. Op het biologi­sche melkveebedrijf van Wichert Koopman en Franka Tomassen in het Be­tuwse Randwijk gaan de dieren langs een speciale borstel in de stal. "Ze maken er veel gebruik van", zegt Tomassen. "Grappig is te zien hoe handig ze ermee zijn. Ze laten de borstel om hun hele lijf draaien." Het apparaat van Alfa Laval gaat bewegen als er een koe onder gaat staan. Op het Be­tuwse bedrijf (65 melkkoeien) hangt het sinds dit jaar. Nog niet veel, maar wel steeds meer bedrijven schaffen een dergelijke borstel aan. Koopman zag een voorbeeld op het ASG-praktijkcentrum Aver Heino, waar hij be­drijfsleider was. Foto VidiPhoto

Loonwerker Bergsma is bezig met het vervangen van een dertig jaar oud drainagesysteem van ak­kerbouwer Henk Vos in het Flevolandse Swifterbant. Brugt Bergsma: "We hebben nieuwe filters en drainage op een meter diep aangelegd. In totaal beslaat het terrein veertig hectare." Bergsma gebruikte vanwege de zuivere grond een sleufloze machine. Morgen hoopt hij klaar te zijn. Vos teelt op 85 hectare aardappelen, graan, suikerbie­ten en uien. Momenteel pakt Vos het droge weer aan om suikerbieten te rooien. Foto Axipress

Bezoekers aan de beurs Agritechnica bekijken een openge­werkt onderdeel van een maaidorser. De mechanisatiebeurs ging zondag van start en wordt tot en met zaterdag gehouden in Hannover. Tot en met woensdag hebben 150.000 mensen de beurs bezocht, heeft de beursorgani­satie Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft (DLG) donderdag meegedeeld. Dat zijn er 20 procent meer dan de vorige beurs die in 2005 is gehouden. Volgens de DLG komen er meer bezoekers uit het buitenland, vooral uit Oost-Europa, Rusland en Oekraïne. Foto Agritechnica

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.