Home

Achtergrond 223 x bekeken

Volop vraag naar diervriendelijker Volwaard-kip

De wens voor beter dierenwelzijn wordt niet alleen met de mond beleden, de vraag naar de diervriendelijker gehouden Volwaard-kip slaat zo aan dat het project geleidelijk wordt uitgebreid.

Volgens Ad Kemps, voorzitter van de stuurgroep Volwaard-kip, zijn enkele nieuwe bedrijven al aan het bouwen en staan andere pluimveehouders in de wacht.

De Volwaard-kip kwam begin 2007 op de markt om die mensen te verleiden die wel zeggen dat het welzijn van de dieren moet verbeteren, maar toch het goedkopere vlees van de intensieve pluimveehouderij kopen.

De naam Volwaard verwijst volgens Kemps naar het volwaardige leven dat de kip heeft geleid. Voor dit initiatief vervingen zes pluimveehouders hun kippen door het langzamer groeiende Hubbardras. De dieren hebben meer ruimte gekregen en mogen in een overdekte ruimte naar buiten.

Ze worden na 56 dagen geslacht, in plaats van na 42 dagen, zoals snelgroeiende soortgenoten in de gangbare industrie. Biologische kippen worden na 81 dagen geslacht.

De Dierenbescherming noemde het project bij de start een belangrijke stap in de goede richting. "We kunnen wel blijven roepen dat mensen biologisch vlees moeten kopen of vegetariër moeten worden. Maar we zien een gapend gat tussen biologisch vlees en het vlees uit de gangbare houderij. Nu bieden we een grote groep mensen gelegenheid vlees te kopen waaraan minder bloed kleeft.''

De Dierenbescherming honoreerde het initiatief met een ster volgens het eveneens nieuwe Beter Leven-kenmerk waarmee dit jaar een proef plaatsvindt. Die ene ster staat voor een belangrijke verbetering van dierenwelzijn. De vier sterren die maximaal zijn te verdienen, zijn bedoeld voor vleesvervangers.
Kemps is blij met de ontwikkelingen rond de Volwaard-kip. "We willen een beweging op gang brengen en blijkbaar lukt dat. Wie deze kip eenmaal heeft geproefd, wil niet anders meer. En ook de kippenhouders zijn tevreden. Hun dieren zijn minder kwetsbaar waardoor er minder uitval is en het ook leuker wordt om kippen te houden.''

Onderzoek wees uit dat de opkomst van de Volwaard-kip niet ten koste gaat van de verkoop van biologisch vlees. "Beide sectoren zijn na de introductie van de Volwaard-kip gegroeid. Met deze met respect voor mens, dier en omgeving opgegroeide Volwaard-kip zitten we tussen de goedkope kiloknaller en het biologische vlees in'', aldus Kemps, die zegt na te denken of dezelfde aanpak ook met andere diergroepen kan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.