Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

Verpakkingsbelasting zeer ongunstig voor tuinbouw

Het voorstel om per 1 januari 2008 een verpakkingsbelasting in te voeren zou de tuinbouw ernstig duperen.

Dat meldt het Productschap Tuinbouw (PT). De belasting is in principe bedoeld voor verpakkingen die op de binnenlandse markt worden afgezet. Maar als tuinbouwproducten de kas verlaten is vaak nog helemaal niet duidelijk waar de producten naartoe gaan.

Om dit in kaart te brengen zou een enorme administratie moeten worden opgezet, en dat gaat in tegen het beleid van de overheid om de administratieve lastendruk zo veel mogelijk te verminderen. Als de producten naar het buitenland gaan, gelden daar mogelijk ook heffingen op verpakkingen, zodat ondernemers twee keer moeten betalen voor dezelfde verpakking. Daar komt nog bij dat er zelfs voor biologisch afbreekbare verpakkingen moet worden betaald.

Het PT heeft over deze knelpunten inmiddels een brief geschreven naar de vaste commissiue voor financiën. Die overlegt op 12 november met de staatssecretaris over de nieuwe wetgeving.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    I. Zwinkels

    Volgens mij het enige wat met deze regeling bereikt wordt een administratieve lasten verhoging en nog meer ambtenaren aan het werk. Dus waarschijnelijk is dit verzonnen door een stelletje dwaze ambtenaren die niets snappen van economie en alleen zichzelf werk willen verschaffen. Alle materialen worden tegenwoordig gerecyceld dus milieu is ook geen reden.

Of registreer je om te kunnen reageren.