Home

Achtergrond 178 x bekeken

Verhagen: snel vrijhandelsakkoord EU en Golfstaten

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt dat de Europese Unie en de zes Golfstaten verenigd in de GCC snel een vrijhandelsakkoord moeten afsluiten.

Volgens de minister biedt dat niet alleen mogelijkheden voor handel en investeringen, maar draagt het ook bij aan energiezekerheid.
De minister zei dit donderdag na afloop van een gesprek met de secretaris-generaal van de GCC, Abdul Rahman al-Attiyah. De Europese Unie pleit al tijden voor een vrijhandelsakkoord, maar wil daarbij ook meteen afspraken maken over meer politieke onderwerpen. De Golfstaten zetten vooralsnog vooral in op economische samenwerking.

De Golfstaten vormen sinds 2003 een douane-unie. Eerder deze week benadrukte Al-Attiyah dat de Golfstaten in december een gezamenlijke markt zullen hebben en dat de vorming van een monetaire unie in 2010 gewoon doorgaat. Al-Attiyah vergeleek dat proces met dat van de invoering van de euro. De secretaris-generaal verwacht dat de Golfstaten in december 2007 een gezamenlijke markt in het leven roepen.

De GCC is een samenwerkingsverband van Koeweit, Qatar, Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.