Home

Achtergrond 163 x bekeken

Verhagen: FARC niet actief in Nederland

De overheid heeft geen aanwijzingen dat de Colombiaanse communistische guerillabeweging FARC in Nederland strijders ronselt of andere activiteiten ontplooit.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag mede namens zijn collega's van Binnenlandse Zaken en Justitie aan de Tweede Kamer geschreven.

De SGP-fractie had het kabinet om opheldering gevraagd naar aanleiding van recente publicaties over een Nederlandse vrouw, Tanja Nijmeijer, die zich enkele jaren geleden bij de FARC heeft aangesloten. Volgens Verhagen zijn er geen aanwijzingen dat ze in Nederland door de FARC is geronseld.

Het is ook niet bekend of andere Nederlanders zijn aangesloten bij de terreurorganisatie, aldus de minister. Nadat de berichten over Nijmeijer naar buiten waren gekomen, werd gesuggereerd dat er mogelijk meerdere Nederlanders actief zijn in de FARC. De organisatie staat op de terrorismelijst van de Europese Unie.

Colombia-deskundigen stelden dat FARC actief mensen rekruteert in Nederland en andere Europese landen. Zo zei Liduine Zumpolle, oud-medewerker van Pax Christi, dat vooral studenten met linkse sympathieën worden benaderd door contactpersonen van de FARC. Onder meer de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft een en ander onderzocht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.