Home

Achtergrond 197 x bekeken

Verburg: FAO moet efficiënter

De FAO is een nuttige club, maar niet in haar huidige vorm.

Als de VN-organisatie voor voedsel en landbouw niet efficiënter, moderner en meer doelgericht wordt, dan hoeft ze ook niet te reken op extra financiering. Dat heeft minister Gerda Verburg vandaag zonder omwegen gezegd in haar toespraak tot de tweejaarlijkse FAO-conferentie in Rome.

De Nederlandse bewindsvrouwe pleitte voor een 'meer intelligente en innovatieve benadering van agrarische ontwikkeling' in de arme wereld: "Niet nog meer grootse irrigatieprojecten, maar een op maat gesneden plaatselijke mix van management, kennis en mankracht."

Er moet volgens haar meer worden geïnvesteerd in kennis en onderzoek, nieuwe productietechnieken, biobrandstof en de bescherming van ecosystemen en biodiversiteit. In haar speech benadrukte zij verder het belang van de liberalisering van de wereldmarkt, gepaard aan een ontwikkelingsbeleid om te voorkomen dat alleen de rijke landen daarvan profiteren.

Daarom moet ook de verwerking van en handel in agrarische producten meer in de productielanden zelf worden geconcentreerd. De bureaucratische moloch, die de FAO nu is, lijkt de minister kennelijk niet geschikt om die ontwikkeling te sturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.