Home

Achtergrond 197 x bekeken

Varkenshouder schat inzet tijd vaak verkeerd in

Bijna driekwart van de vleesvarkenshouders schat de inzet van hun arbeidsuren in het bedrijf verkeerd in.

Veel vleesvarkenshouders denken dat ze meer of juist minder uren in het bedrijf bezig zijn dan collega’s.

Dit blijkt uit een onderzoek naar arbeid in de vleesvarkenshouderij, dat ZLTO Advies en Cehave Landbouwbelang hebben laten doen door een studente van de HAS Den Bosch onder 75 bedrijven. Die varieerden in grootte van 2.500 tot meer dan 9.000 plaatsen.

Uit arbeidsregistraties blijkt dat vleesvarkenshouders ongeveer de helft van hun tijd besteden aan controles (42 procent) en voeren van de varkens (8 procent). Afleveren van varkens, reinigen van afdelingen en onderhoud vergen elk 10 procent van de tijd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het hebben van één of meer locaties nauwelijks effect heeft op de arbeidsproductiviteit.

Het voersysteem maakt wel duidelijk verschil in de arbeidsproductiviteit. Bedrijven met een eenvoudig droogvoersysteem leveren gemiddeld de meeste varkens af per uur. Bedrijven met een brijvoersysteem met natte en droge bijvoerproducten halen een lagere arbeidsproductiviteit.

Het onderzoek is volgens ZLTO en Cehave-Landbouwbelang goed te gebruiken als referentie voor Nederlandse vleesvarkensbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.