Home

Achtergrond 227 x bekeken 1 reactie

Vakbonden willen 3,5 procent meer loon bij Avebe

De vakbonden eisen voor volgend jaar een loonsverhoging van 3,5 procent voor de werknemers van aardappelzetmeelbedrijf Avebe.

Ook willen ze dat Avebe meer geld uittrekt voor de scholing van werknemers. De huidige cao voor Avebe loopt eind dit jaar af.

Avebe zit nog midden in een reorganisatie, zegt CNV-bestuurder Frans Strolenberg. "Daar houden we rekening mee bij de looneis. Vorig jaar hebben de werknemers er geen loon bij gekregen vanwege de reorganisatie. Daarom zit er weinig rek in de eis van 3,5 procent loonsverhoging."

Volgens Strolenberg ligt de gemiddelde leeftijd van de Avebe-werknemer tussen 45 en 50 jaar. "We willen dat er meer instroom komt van jongere mensen. Er moeten meer stageplaatsen komen met een betere begeleiding en een hogere beloning."

Ook vakbond De Unie heeft eisen geformuleerd zegt bestuurder Renske Brinksma. "Onze eisen worden nog voorgelegd aan de leden. Naast de looneis van 3,5 procent leggen wij de nadruk op sociale innovatie en vitaliteit. Door de reorganisatie bij Avebe is er veel herplaatsing en uitstroom van personeel. Veel vacatures zijn lastig in te vullen. Het opleiden van werknemers is er bij Avebe ingeschoten de laatste jaren. Dat moet nu worden opgepakt. Verder moet er een lange termijn planning komen voor hoe Avebe mensen in dienst kan houden."

De FNV heeft een vergelijkbare insteek, zegt bestuurder Anja Dijkman. "Wij willen ook betere afspraken over het inroosteren van personeel binnen de cao. Dat gebeurt nu nog te veel buiten de cao."

Avebe wil inhoudelijk nog niet reageren op de voorstellen van de vakbonden, zegt een woordvoerder. “We gaan eerst onderhandelen met de vakbonden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Alfa-driver

    Ach, zolang de boeren er 10 mio bijkrijgen, kan er bij het salaris het personeel ook wel wat bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.