Home

Achtergrond 195 x bekeken

VS beperken uitstoot broeikasgassen

De Verenigde Staten hebben in 2006 hun uitstoot van broeikasgassen verminderd. De vier voorafgaande jaren bleef die uitstoot stijgen in de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Energie maakte woensdag bekend dat de uitstoot 1,5 procent is afgenomen. Maar wanneer dit wordt afgezet tegen de economische groei van 2,9 procent, is de daling omvangrijker met 4,2 procent, meldde het ministerie. Zo gerekend is het de grootste vermindering in uitstoot sinds 1990.

Sindsdien zijn er slechts drie jaren geweest waarin er van een vermindering sprake was. Doorgaans stijgt de uitstoot 0.9 procent per jaar. De Amerikaanse president Bush reageerde opgetogen op de cijfers. Dit is volgens hem een beter resultaat dan nodig voor de daling die hij zelf in 2002 zelf heeft voorgenomen, een vermindering van 18 procent in de periode tot 2012.

In dat jaar verloopt het Protocol van Kyoto van december 1997. Daarin hebben de deelnemers beloofd een voor elk land apart vastgelegde vermindering van de uitstoot van schadelijke gassen te realiseren. Internationaal wordt gepoogd het protocol voor die tijd te vervangen door een mogelijk ingrijpender internationaal akkoord.

Maandag begint op Bali in Indonesië een conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatsveranderingen. Het Kyoto-Protocol is een van de pogingen de klimaatsverschuivingen te beheersen en kwam tot stand in het kader van de Kaderconventie over Klimaatsverandering van de Verenigde Naties (UNFCCC – 1994).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.