Home

Achtergrond 383 x bekeken

Tussen Passie en Pressie

Met het inleveren van het laatste antwoord van deze week is een einde gekomen aan een voor mij zeer leerzame en interessante week. Met kernwoorden als arbeid en rendement was de boodschap duidelijk. Je loopt als (groeiende) ondernemer tegen andere problemen aan.
Ook het mogelijke verdwijnen van het melkquotum is voor veel veehouders een reden om de benen bij elkaar te houden. Terwijl er 2 jaar geleden nog melkquotum gekocht wordt voor prijzen waar je vandaag de dag U tegen zegt is nu het tegenovergestelde voelbaar. De onzekerheid wat er voor ons als melkveehouders te wachten staat vanaf 2015. De jaarlijkse verruiming, het verlagen van de superheffing, het jaarlijks aftoppen van de ‘melk’premie. Allemaal signalen die melkveehouders niet gewoon zijn. En nu ook nog een explosieve stijging van de melkprijs sinds een half jaar, maar ook de kosten van voer en mest volgen gestaag.

Agrarische ondernemers adviseren om de komende jaren te optimaliseren; onderhoud aan gebouwen, mestplaatsingsruimte, resultaten verbeteren, enz. En vanaf 2015…KNALLEN!
Is dit wel zo?? Gaat er dan in één keer 50% meer gemolken worden in Nederland?? Ik denk het niet. Het feit dat je als melkveehouder je mest weet te vermarkten bepaalt of je kan blijven groeien in het aantal stuks vee.

Gisteren was de burgermeester van de gemeente Hof van Twente op werkbezoek in het naastgelegen Oranjemuseum “Nieuwe Haghuis”. Tevens maakte hij van de gelegenheid gebruik een blik te werpen op ons veehouderijbedrijf. Natuurlijk was dit ook voor ons een uitgelezen kans om hem te laten zien dat er wel degelijk verantwoord met het vee wordt omgegaan en dat jonge biggen het misschien nog wel beter hebben dan sommige bevolkingsgroepen op onze aardkloot. Met de complimenten van de burgermeester en zijn sprekende woorden in ons gastenboek besef je weer eens dat een stukje cultuur en modern ondernemerschap heel goed samen gaan.

Ik wil via deze weg iedereen wederom bedanken voor de steun in welke vorm en mate dan ook. Blijf dit volhouden ook de komende weken.
Mijn arbeid voor deze week zit erop. Met een tevreden gevoel ga ik naar bed om met spanning te wachten op de vragen van de komende week. Ik ben benieuwd….

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.