Home

Achtergrond 220 x bekeken

'Tuinbouw voorloper in digitale keten'

De tuinbouwsector is het verst met het invoeren van technieken voor het traceren van product.

Dat zegt Harry Schmeitz, coördinator van Frug I com, de organisatie voor standaardisatie van informatie in de tuinbouwketen. Schmeitz gaf een presentatie op het seminar Meedoen of stilstaan over digitale informatiesystemen in de tuinbouw.

Grote bedrijven in de teelt en handel hebben fors geïnvesteerd in technieken om product door de keten te registreren. "Teeltregistratie is volwassen. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk de arbeid in de registratie te koppelen aan het betreffende product." Oogstbakken zijn veelal voorzien van auto-identificatie, waardoor veel gegevens digitaal zijn.

Daarnaast hebben de afzetorganisaties in koepel DPA toegezegd in 2008 een algemene standaard voor palletinformatie te gaan voeren. Ook de wijze van informatie-overdracht wordt gestandaardiseerd. De afzetorganisaties lopen daarmee vooruit op de toekomstige eisen van supermarkten voor één informatiestandaard, zoals GS1.

Nu werken nog teveel verschillende standaarden naast elkaar. Volgens Schmeitz is de standaardisatie door DPA een belangrijke stap op weg naar een digitale keten. Daarin lopen tuinders voorop. "In andere sectoren is het niet zover. Bijvoorbeeld in de veehouderij is een apart I&R-systeem voor runderen en schapen."

Of registreer je om te kunnen reageren.