Home

Achtergrond 352 x bekeken 3 reacties

'Transgeen gewas voor veevoer'

Gebruik van transgene gewassen voor veevoer en non-food-toepassingen is voor de agrarische sector in Nederland wellicht niet zo'n probleem.

Gebruik van dergelijke gewassen voor menselijke consumptie kan echter beter worden afgewezen. Tot die nog wat voorzichtige conclusie kwam voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vandaag tijdens een discussie over transgene producten op de Dag van LTO Noord.

Maat gaf zelf al een voorzet voor de discussie. Hij wees erop dat de glastuinbouw er al lang geleden voor had gekozen om niet te beginnen aan de teelt van transgene tomaten, komkommers of andere tuinbouwgewassen. Anderzijds is bijvoorbeeld Avebe bezig met de ontwikkeling van transgene aardappelen voor industriële toepassingen. Daar lijken geen overwegende bezwaren vanuit de markt tegen te bestaan, gaf hij aan.

Voorzitter Martin Wiersema en anderen van de vakgroep biologische landbouw stelden in reactie hierop dat zij zeker behoefte hebben aan een 'schoon', dus niet met transgene bestanddelen vermengd, product.

In de discussie die zich daarop ontspon kwam naar voren dat de markt leidend moet zijn bij het gebruik of de afwijzing van transgene gewassen. Daarom ook zouden consumptiegewassen uit de akkerbouw niet-transgeen moeten zijn, zo werd gesteld. Eveneens kwam naar voren dat een groot deel van de veehouders en akkerbouwers zich zorgen maakt over de komst van transgene gewassen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Er is wel een groot verschil tussen transsgeen en stransgeen he.
  Binne wat gaat met knutselen?

  Rijk: Plantae (Planten)
  Stam: Embryophyta (Landplanten)
  Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
  Clade: Bedektzadigen
  Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
  Clade: Lamiiden
  Orde: Solanales
  Familie: Solanaceae (Nachtschadefamilie)
  Geslacht: Solanum (Nachtschade)
  soort
  Solanum tuberosum
  (aardappel)

  Rijk: Plantae (Planten)
  Stam: Embryophyta (Landplanten)
  Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
  Clade: Bedektzadigen
  Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
  Clade: Lamiiden
  Orde: Solanales
  Familie: Solanaceae (Nachtschadefamilie)
  Geslacht: Solanum (Nachtschade)
  soort
  Solanum lycopersicum
  (tomaat)

  Rijk: Plantae (Planten)
  Stam: Embryophyta (Landplanten)
  Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
  Clade: Bedektzadigen
  Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
  Clade: Lamiiden
  Orde: Solanales
  Familie: Solanaceae (Nachtschadefamilie)
  Geslacht: Solanum (Nachtschade)
  soort
  Solanum melongena én
  Solanum esculentum
  (aubergine)

  Tussen deze drie gewassen gaan klooien zou mogelijk zijn. Ze komen alle drie uit het zelfde geslacht maar niet de zelfde soort. Binnen soorte werken we all eeuwe hoe worden anders nieuwe rassen verkregen dit gebeurt vaak door menselijke hand.

  Ga je varkenscelletjes in een sojaboon stoppen hebben we het natuurlijjk over heel wat anders. Dit is hier vaak niet het geval dus waar maken ze zich druk om.

 • no-profile-image

  Anne Zandhuis

  Wat is het verschil tussen toepassing in industriële producten, veevoer en consumptieve producten. Op zeker moment raakt toch de hele voedselketen zo doordrenkt van transgene ingregiënten? Waarbij het de vraag is of dit kwalijk is voor de samenleving.

 • no-profile-image

  J. Konijn

  Blijkbaar is Albert Jan Maat en nog vele andere niet bewust wat transgeen inhoud en zich dus erg erg gevaarlijk gebied bevinden door nu te schreeuwen dat het wel voor veevoer kan, maar geen garanties dat het gezond is. En kan de gezondheidsorganisaties dat geven, nee want ze weten nog totaal niet waar ze over praten. Als je aan een plant genetetisch gaat veranderen heeft de plant dit wel degelijk door en vormt 'natuurlijke' gifstoffen tegen dit gen, alleen wij zijn die gifstoffen niet omdat ze 'natuurlijk'zijn, maar ze komen wel in de koe of ander beest. En wij ons maar afvragen waarom de weerstand nu niet omhoog wil. Nee kijk eerst maar eens in de praktijk en verdiep je er eens in. Het zou mooi zijn als die hele soja handel waar al die troep in zit ook eens op z'n kop ging. Wij moeten ook aan alle eisen voldoen, dus mogen we ook eisen stellen. En dan praat ik nog maar niet over gevolgen voor de volgende generatie....

Of registreer je om te kunnen reageren.