Home

Achtergrond 168 x bekeken

'Trage goedkeuring vaccins kost mensenlevens'

Honderden mensen sterven elk jaar, omdat zij te laat tegen een gevaarlijke infectieziekte zijn ingeënt.

De oorzaak is de trage goedkeuring van vaccins. Voorzitter Johan Hanstede van de Dutch Vaccines Group bevestigde vandaag berichtgeving daarover in het AD. Hij vindt dat het ministerie van Volksgezondheid veel sneller op nieuwe vaccins moet reageren.

Het moet de Gezondheidsraad niet pas aan het werk zetten als een vaccin op de markt komt, maar veel eerder met het voorwerk beginnen. In de Dutch Vaccines Group zitten zowel producenten van vaccins als instellingen zoals TNO Pharma en het Nederlands Vaccin Instituut.

Hanstede noemt als voorbeeld het vaccin tegen het humaan papilloma, een virus dat de kans op baarmoederhalskanker vergroot. Het vaccin tegen het virus is geregistreerd, maar nog niet in het Nederlandse vaccinprogramma opgenomen. Daardoor sterven jaarlijks enkele honderden vrouwen, schat Hanstede. In de landen om ons heen worden vrouwen wel tegen het virus ingeënt.

Ook het vaccin tegen het rotavirus, dat bij baby's een ernstige maagdarminfectie kan veroorzaken, is nog niet in het rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Daardoor sterven per jaar enkele baby's. Het programma, dat in 1957 werd ingevoerd, moet Nederlandse kinderen beschermen tegen gevaarlijke infectieziekten als polio, bof, mazelen, difterie en tetanus.

Dinsdag biedt een groep vrouwen, die zich hebben verenigd in de stichting Nigyo, de vaste commissie Volksgezondheid van de Tweede Kamer een petitie aan waarin zij ervoor pleiten het vaccin tegen het humaan papilloma zo snel mogelijk in te voeren. Jonge vrouwen die zich laten inenten, zouden de kosten (bijna 400 euro) vergoed moeten krijgen zolang de Gezondsheidsraad nog werkt aan een advies over het vaccin.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.