Home

Achtergrond 280 x bekeken

Tips en Trucs

Aangezien ikzelf afkomstig ben van een melkveebedrijf zullen de tips hoofdzakelijk betrekking hebben op de grondgebonden melkveehouderij. Doe er uw voordeel mee!

1. Verdeel de voorjaarsbemesting, dus vóór de eerste snede, van kunstmest over 2 tijdstippen. De eerste kunstmestbemesting zodra de plantgroei begint, de T-som optimaal is en de draagkracht van de grond voldoende is. De tweede keer strooien vindt plaats zodra de temperaturen beginnen te stijgen en hierdoor de grond ook warmte vasthoudt. Het voordeel van twee strooimomenten is dat de kans op uitspoeling wordt verkleind en hierdoor de efficiëntie toeneemt. Let wel op dat de draagkracht van de grond goed is om de kans op insporing te verkleinen. Arbeid en extra brandstofverbruik zijn aandachtspunten bij deze werkwijze.
Stel uw kunstmeststrooier goed af en gebruik een harde (!) korrel.

2. Gebruik ammonium stikstof. Deze soort komt langzamer vrij en heeft een betere werking. Een voorbeeld is ENTEC 26. Deze meststof bevat zogenaamde nitrificatieremmers. Hierdoor duurt de omzetting van ammoniumstikstof naar nitraatstikstof (zoals die wordt opgenomen door de wortels) langer. De stikstof komt dus langzamer vrij en hierdoor is de efficiëntie veel beter.
Entec is met name geschikt voor de eerste en tweede snede. Hierna is het gebruik van een passende meststof per grondsoort en bodemtoestand gewenst om de nitraatrichtlijn na te streven en een optimale groei mogelijkheden voor de plant te bewerkstelligen.

Voor de melkveehouders onder ons die beweiding toepassen is het aan te bevelen om zout te strooien in de zomer. Dit verbeterd de opname en de efficiënte van het weidegras.

Of registreer je om te kunnen reageren.