Home

Achtergrond 189 x bekeken 1 reactie

'Surplusbepaling bij doorschuiven bieten onrechtvaardig'

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt dat bij de doorschuifregeling van suikerbieten de verplichte levering van surplusbieten moet worden afgeschaft.

Coöperatie Cosun wil echter voorkomen dat het ene jaar veel meer bieten worden aangevoerd dan het andere jaar.

De doorschuifregeling houdt in dat telers de bieten die ze boven het quotum produceren kunnen doorschuiven naar volgend jaar. Die bieten vallen dan wel binnen het quotum, waardoor de prijs hoger uitvalt. Cosun stelt als voorwaarde dat 5 procent van de doorgeschoven bieten moet worden afgezet als surplussuiker, waar een lagere prijs voor geldt.

NAV-bestuurder Joop de Koeijer vindt dit onrechtvaardig. "Een boer kan bij het zaaien niet voorspellen hoeveel hij zal oogsten. De prijs voor surplusbieten is zo laag dat je daar niet voor kunt telen. Bovendien stijgen de prijzen van andere gewassen. Boeren zullen precies voldoende bieten zaaien om daar zo veel mogelijk van te profiteren. Cosun loopt zo het risico dat ze te weinig bieten krijgt als de oogst tegenvalt."

Cosun vindt dat de surplusbepaling grote schommelingen in het areaal voorkomt, zegt secretaris Jan Willem van Roessel. "Telers mogen sinds vorig jaar onbeperkt surplusbieten doorschuiven. De bepaling van 5 procent voorkomt dat Cosun het ene jaar veel meer bieten krijgt dan het andere jaar. Dan kunnen we onze fabrieken niet goed benutten. Dit heeft effect op de bietenprijs. Bovendien hebben we klanten voor de surplussuiker. Die willen we kunnen blijven beleveren."

Eén reactie

  • no-profile-image

    abc

    Mischien moet er toch maar weer een tientje bij??

Of registreer je om te kunnen reageren.